ST inrättar solidaritetsfond

INTERNATIONELLT2009-09-25

ST ska inrätta en internationell solidaritetsfond, har förbundsstyrelsen beslutat. Fonden innebär att förbundet mer aktivt kan uppmuntra gåvor och donationer till fackligt aktiva i andra länder.

Syftet med fonden är att ge stöd åt oberoende och demokratiska fackföreningar och organisationer för mänskliga rättigheter, främst i utvecklingsländerna. Den ska också stödja förföljda ledare i sådana organisationer.

Fonden ska användas till extraordinära och väl avgränsade insatser, eftersom ST därutöver har fleråriga fackliga biståndssamarbeten med exempelvis Colombia och Västafrika, stödda av Sida.

Insamlade medel ska hållas på ett separat konto inom ST. Det blir inte ett så kallat 90-konto, eftersom ett sådant har kravet att 75 procent av medlen ska användas samma år de samlades in.

ST har under flera år fått gåvor från avdelningar, sektioner och årsmöten till internationellt solidaritetsarbete. De har hittills öronmärkts för ett särskilt projektland. I år ger ST 27 000 kronor till en utbildning i Västafrika och 60 000 kronor till bärbara datorer till kvinnonätverket IMP i Colombia.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Erik ZAchrison (ej verifierad) mån, 09/28/2009 - 12:00
STs beslut om en ny fond välkomnar jag. Men varför väljer ST att ställa sig vid sidan om "spelplanen" och inte samla in till 90-konto? Motivet i artikeln känns krystat. Poängen är dessutom att STs fond får in mer pengar om det sker till ett 90-konto. En sak till: TCO är en av huvudmännen bakom 90-kontot och Svensk Insamlingskontroll. Börja med solidaritet inom TCO-familjen.
/Erik Zachrison, generalsekreterare i FRII

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA