ST: Missbruksvård kvar i staten

SIS2011-10-18

Missbruksutredningen vill att ansvaret för LVM-vården flyttas från staten till landstingen. Men enligt ST skulle det hota rättsäkerheten och kvaliteten på missbruksvården.

På flera punkter avvisar ST missbruksutredningens förslag.

»Med en huvudansvarig för tvångsvården så är möjligheterna för en likvärdig vård och behandling mycket större«, skriver ST i ett remissvar.

– Jag har svårt att se hur det ska kunna bli likvärdigt med 21 olika landsting, säger Thord Jansson, ST-företrädare på SiS, Statens institutionsstyrelse.

Vill inte begränsa tiden

ST nobbar också förslaget att begränsa tvångsvården till fyra veckor.

»Under LVM-tiden får klienterna, kanske för första gången på mycket lång tid, uppleva drogfrihet under en längre period.
Den drogfria tiden är mycket viktig och en förutsättning för att få kvalitet på det motivations- och utredningsarbete som görs under första tiden«, skriver ST.

– På fyra veckor hinner man i princip bara med avgiftningen, inget mer, säger Thord Jansson.

SiS har i dag knappt 350 vård-
platser på 11 behandlingshem med tvångsvård av vuxna missbrukare. Enligt utredningen skulle mellan 600 och 700 anställda beröras av förslaget. De »bör erbjudas möjlighet till övergång till landstinget« skriver utredaren, och konstaterar samtidigt att förändringen »kan innebära en viss minskning av antalet arbetstillfällen i glesbygd«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA