ST: Missbruksvård kvar i staten

SIS2011-10-18
Missbruksutredningen vill att ansvaret för LVM-vården flyttas från staten till landstingen. Men enligt ST skulle det hota rättsäkerheten och kvaliteten på missbruksvården.

På flera punkter avvisar ST missbruksutredningens förslag.

»Med en huvudansvarig för tvångsvården så är möjligheterna för en likvärdig vård och behandling mycket större«, skriver ST i ett remissvar.

– Jag har svårt att se hur det ska kunna bli likvärdigt med 21 olika landsting, säger Thord Jansson, ST-företrädare på SiS, Statens institutionsstyrelse.

Vill inte begränsa tiden

ST nobbar också förslaget att begränsa tvångsvården till fyra veckor.

»Under LVM-tiden får klienterna, kanske för första gången på mycket lång tid, uppleva drogfrihet under en längre period.
Den drogfria tiden är mycket viktig och en förutsättning för att få kvalitet på det motivations- och utredningsarbete som görs under första tiden«, skriver ST.

– På fyra veckor hinner man i princip bara med avgiftningen, inget mer, säger Thord Jansson.

SiS har i dag knappt 350 vård-
platser på 11 behandlingshem med tvångsvård av vuxna missbrukare. Enligt utredningen skulle mellan 600 och 700 anställda beröras av förslaget. De »bör erbjudas möjlighet till övergång till landstinget« skriver utredaren, och konstaterar samtidigt att förändringen »kan innebära en viss minskning av antalet arbetstillfällen i glesbygd«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.