Annons:

ST riktar hård kritik mot AI-kommissionens förslag

DIGITALISERING2025-06-05

AI-kommissionens Färdplan för Sverige tar inte tillräcklig hänsyn till den svenska demokratiska modellen, anser Fackförbundet ST i sitt remissvar. ”Förslaget tar inte tillräcklig hänsyn till enskildas rättigheter”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

AI-kommissionen har lagt fram ett förslag med titeln Färdplan för Sverige, som bland annat beskriver hur artificiell intelligens kan användas för att effektivisera den offentliga förvaltningen. ST har nu lämnat sitt remissvar på förslagen och efterlyser bland annat tydligare exempel på hur AI konkret kan användas för att förbättra människors vardag och arbetsmiljö.

”AI beskrivs som en teknik som kommer att revolutionera arbetsmarknaden och den offentliga sektorn. Men det är svårt att utifrån AI-kommissionens abstrakta beskrivningar utläsa hur en säker och etisk AI-utveckling och användning i praktiken ska gå till”, framhåller STs förbundsordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

I sina kommentarer riktar hon skarp kritik mot färdplanen:

”AI-kommissionens syn på den svenska statsförvaltning verkar sakna en grundläggande förståelse för de demokratiska värden som modellen bygger på och värnar, så som fristående myndigheter, förbud mot ministerstyre och kommunalt självstyre.”

Den svenska demokratiska modellen, som har utvecklats under lång tid, är inte föråldrad, understryker ST. Modellen – med fristående myndigheter, förbud mot ministerstyre och grundlagsskyddad kommunal självstyrelse – utgör enligt förbundet en garanti för en välfungerande demokrati där sakliga och opartiska beslut fattas nära medborgarna.

ST anser att AI-kommissionens beskrivning av den svenska förvaltningsmodellen är alltför förenklad, när den pekar ut förvaltningen som ett hinder för att införa AI i offentlig verksamhet.

I sitt remissvar konstaterar förbundet också att staten är en nyckelaktör i digitaliseringen av samhället och i utvecklingen av AI. Staten måste agera både styrande och utvecklande för att AI ska kunna införas på ett socialt och juridiskt ansvarsfullt sätt. Samtidigt måste användningen av AI ske i samklang med grundläggande värden i offentlig sektor – såsom innovation, rättssäkerhet, kvalitet, service och tillgänglighet. Grundläggande principer om integritet, mänskliga rättigheter och skydd för den enskilde måste säkerställas och väga tungt, understryker ST.

”Vi håller med om att AI erbjuder nya möjligheter, men samtidigt måste tekniken nyttjas på ett ansvarsfullt och eftertänksamt sätt. AI-kommissionens förslag tar långt ifrån tillräcklig hänsyn till enskildas rättigheter, framför allt den personliga integriteten”, framhåller Britta Lejon.

ST anser att AI-kommissionen borde ha använt sin utredningstid till att i större utsträckning analysera och grunda sina förslag. Enligt förbundet hade ett mer komplett underlag varit nödvändigt för att visionerna om AI ska kunna omsättas i praktiken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.