ST skeptiskt till ny servicemyndighet

SERVICEMYNDIGHET2011-11-03

Regeringen har i dag beslutat att inrätta en ny servicemyndighet som ska avlasta andra myndigheter deras administrativa sysslor. På ST ifrågasätter man om förändringen verkligen leder till besparingar.

På torsdagens regeringssammanträde beslutades att starta ett servicecenter för myndigheternas administrativa verksamhet. Syftet är att skära kostnader, enligt civilminister Stefan Attefall.

”Genom att sammanföra och standardisera den administrativa verksamheten i servicecentret får vi stordriftsfördelar, och myndigheterna kan i högre grad fokusera på sin kärnverksamhet”, kommenterar Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

Servicecentret blir en egen myndighet med namnet Statens servicecenter. Verksamheten placeras i Gävle och Östersund. Där finns redan Skatteverkets ekonomienhet och Försäkringskassans verksamhetsstöd. Dessa enheter knoppas av från sina respektive myndigheter för att utgöra embryot till den nya myndigheten. Verksamhetsstart är planerad till 1 juni 2012.

Regeringen vill öppna upp för privata konkurrerande företag att bli underleverantörer till servicecentret.

Inledningsvis kommer servicecentret att erbjuda löneadministration, rese- och utläggsadministration, beslutsskrivning, administration av tjänstepensioner, fakturering, kund- och leverantörsreskontra, redovisning och bokslut samt stöd för e-beställningar och tidredovisning.

På sikt kan tjänsteutbudet komma att omfatta mer än så.

Servicecenterutredningens betänkande, som ligger till grund för dagens beslut, visade att det går att spara uppemot 295 miljoner kronor per år.

Fackförbundet ST ifrågasätter beräkningarna. Främst eftersom det är osäkert hur många myndigheter som kommer att överlåta arbete på den nya servicemyndigheten. Till att börja med kommer Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten att vara den nya myndighetens kunder, enligt regeringen. Det leder bara till besparingar motsvarande 33 miljoner kronor årligen.

– Men det kommer att ta hejdlöst lång tid att nå fram till den besparingen. Till 2019, om man får tro utredningen, säger STs ordförande Anette Carnhede.

Och även om så många myndigheter till sist är anslutna att besparingen blir 295 miljoner kronor, så är inte heller det något att yvas över, enligt Anette Carnhede.

– För gemene man kan det låta som mycket pengar, men det är felräkningspengar i det här sammanhanget, säger hon.

Däremot håller ST för troligt att värden förstörs genom den nya ordningen:

* Viktiga kopplingar mellan kärnverksamhet och administration påverkas negativt.

* Stödfunktionerna blir mindre flexibla när myndigheter har särskilda behov.

* Problem med integritet och säkerhet uppstår då stora mängder information om de anställda samlas på ett ställe.

* En mängd privata aktörer ökar sårbarheten ännu mer.

* Staten ska vara ett föredöme bland arbetsgivare, men förändringen gör tillvaron mer osäker för de anställda, argumenterar ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA