ST släpper ny sajt och app

ST2020-06-25
ST lanserar snart en app för förtroendevalda och gör samtidigt om den publika webben. Satsningen på appen har kostat nära 4 miljoner, och den nya sajten beräknas kosta ungefär lika mycket.

Appen, som har kommit längst i utvecklingen, lanseras redan i slutet av augusti i år.

– Tanken är att det ska vara ett smidigt verktyg i vardagen för våra arbetsplatsombud, som är den primära målgruppen, säger STs kommunikationschef Anna Fairbrass.

I den nya appen kommer ombuden bland annat att ha tillgång till svar på vanliga frågor från medlemmar, checklistor kring hur man kan hålla ett medlemsmöte samt att-göra-listor för det dagliga fackliga arbetet.

Den kommer även att ha ett nyhetsflöde som uppdateras så fort något nytt händer. 

– Vi vill kunna vara lite snabbare med att pusha ut nyheter som är viktiga för våra förtroendevalda att ha koll på, säger Anna Fairbrass.

Utvecklingen av appen har pågått i lite mer än ett år och lanseringen sker senare än vad man först hade räknat med. När ST bestämde sig för att även göra om sajten valde man också att ändra riktning i arbetet med appen, berättar Anna Fairbrass.

– Annars hade den varit i ett annat system än sajten, det hade varit lite dumt och hade lett till ytterligare kostnader längre fram. Nu kan vi i stället dra nytta av utvecklingen vi gör i appen i arbetet med den nya sajten, men det gjorde att lanseringen drog ut lite på tiden. 

Den nya sajten kommer att utvecklas under hösten och beräknas bli klar innan årsskiftet. Gamla st.org har fått kritik från förtroendevalda för att ha varit svårnavigerad och förbundsstyrelsen gav därför direktiv om att se över de delar av sajten som låg bakom inloggning.

– När vi började titta på det blev snabbt tydligt att förändringarna även skulle få effekter på den publika sidan där vi i dag har mycket innehåll riktat till förtroendevalda. Vi såg också ett generellt behov av förbättringar eftersom den nuvarande sajten inte riktigt levererar som den ska. Det gjorde att vi landade i att se över helheten.

Den största skillnaden jämfört med den nuvarande sajten är att den nya i en större utsträckning kommer att anpassas utifrån vem som besöker den. 

– Våra medlemmar finns i många olika branscher och delar av både staten och bolagssfären. Ändå möts de av samma innehåll på sajten. Vi vill kunna anpassa det mer utifrån vilken roll man har och var man jobbar.

En förhoppning är också att den nya sajten ska bli mer rekryterande.

– Vi driver mycket trafik och borde kunna fånga upp fler nya medlemmar men lyckas inte riktigt. Där behöver vi bli ännu tydligare i att visa upp vad ST faktiskt gör för skillnad, och varför det är viktigt att vara med, säger Anna Fairbrass.

Utvecklingen av den nya appen har hittills kostat omkring 3,8 miljoner kronor inklusive moms. Det är pengar som ingick i en särskild synlighetssatsning som ST genomförde under förra året, där styrelsen totalt avsatte upp till 30 miljoner.

– Men den summan ger inte riktigt hela bilden, eftersom det är svårt att säga när en digital utveckling är färdig. Utvecklingen sker ju även löpande så det kommer att bli ytterligare kostnader framöver, även om det inte är några jättesummor, säger Anna Fairbrass.

Summan för att underhålla appen kommer att tas från ordinarie budget för digital utveckling och förvaltning som i år ligger på omkring 5 miljoner. Från den potten tas också pengarna till bygget av den nya sajten, som totalt kommer att kosta ungefär 4 miljoner i år.

– Det hoppas vi ska kunna räcka ganska långt, säger Anna Fairbrass.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Digitalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.