ST stämmer Polismyndigheten i AD

POLISEN2018-11-28

ST stämmer Polismyndigheten i Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att myndigheten diskriminerat en medlem genom att avsluta hennes provanställning med hänvisning till att hon har dyslexi. ST yrkar på ett skadestånd på 175 000 kronor.

I förbundets stämningsansökan framgår det att medlemmen redan under intervjun till tjänsten som administratör på Polismyndigheten uppgav att hon hade diagnosen dyslexi och att hon därmed skulle komma att behöva vissa anpassningar i form av tekniska hjälpmedel för att klara arbetsuppgifterna.

Men trots flera påtryckningar under anställningens första tid fick hon inga sådana hjälpmedel.

Till medlemmens arbetsuppgifter hörde att ta emot samtal till 114 14, anteckna, upprätta anmälan och lämna vidare till förundersökningsledare. För att försäkra sig om att hennes arbetsprestationer var tillräckliga skickade hon vid ett flertal tillfällen exempel på formuleringar och utkast till sin närmaste chef för bedömning. Enligt stämningsansökan fick hon aldrig någon indikation på att det hon presterade inte dög.

Efter några månader kallades medlemmen till ett möte med sektionschefen där hon fick veta att provanställningen skulle avslutas på grund av hennes dyslexi.

Att det var just medlemmens ”läs- och skrivsvårigheter” som var skälet till att provanställningen avslutades bekräftade sektionschefen senare för både huvudskyddsombudet och STs lokala företrädare på arbetsplatsen.

– När en provanställning avslutas röjer arbetsgivaren oftast inte skälet och även om man kan misstänka en diskrimineringsgrund så kan det vara svårt att bevisa. Men i det här fallet har vi två vittnen som också intygar att arbetsgivaren sagt att ”det går inte att arbeta här om man har läs- och skrivsvårigheter”, säger STs förbundsjurist Jessica Berlin, som är medlemmens ombud i Arbetsdomstolen.

Hon menar att detta är ett förfarande som ST aldrig kan gå med på.

– Vi har försökt lösa det här förhandlingsvägen, men det har inte gått. Då fanns inget annat alternativ än att ta det till Arbetsdomstolen, det är viktigt att vi som fackförbund tar den här fajten. Lagstiftaren har sagt att statliga myndigheter ska gå i bräschen för att anställa personer med funktionsnedsättningar, säger Jessica Berlin.

Hon poängterar också att funktionsnedsättningen i det här fallet skulle ha kunnat avhjälpas till en mycket billig peng.

Jessica Berlin bedömer möjligheterna till framgång som stora och hoppas att målet ska bidra till att fler medlemmar hör av sig till facket om de misstänker att de blivit diskriminerade.

– Den naturliga ingången för många som utsatts för diskriminering är att höra av sig till Diskrimineringsombudsmannen. Men DO driver bara mål av politisk betydelse. Vi kan driva mål av andra anledningar, som att det är av vikt för den enskilde medlemmen eller för förbundet i stort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA