När finländska Posti meddelade att paketsorterarna ska vara anställda av ett dotterbolag, och därmed få ett nytt kollektivavtal med lägre löner och längre arbetsdagar, tog postfacket PAU ut 9 000 anställda i strejk.
Bild: Mostphotos
När finländska Posti meddelade att paketsorterarna ska vara anställda av ett dotterbolag, och därmed få ett nytt kollektivavtal med lägre löner och längre arbetsdagar, tog postfacket PAU ut 9 000 anställda i strejk.

ST stödjer finländsk poststrejk

FINLAND2019-11-22

När strejken inom finländska Posti är inne på sin andra vecka, uttalar ST sitt stöd till de 9 000 postanställda som omfattas av strejken. I går demonstrerade postpersonal utanför finska riksdagen. ”Postis agerande är ett sätt att komma undan gällande kollektivavtal”, kommenterar STs förbundsordförande Britta Lejon.

I slutet av sommaren meddelade Finlands motsvarighet till Postnord, Posti, att paketsorterarna inom bolaget skulle få sina tjänster överflyttade till ett dotterbolag. Eftersom dotterbolaget organiseras inom ett annat arbetsgivarförbund skulle de även byta kollektivavtal.

Då det nya kollektivavtalet bland annat innebär lönesänkningar och längre arbetsdagar meddelade fackförbundet Post- och logistikunionen, PAU, att man inte accepterar förändringarna.

”Alla nya arbetstagare samt hyresarbetare skulle tas in med löner som är tiotals procent mindre och med svagare arbetsvillkor”, kommenterar PAUs ordförande Heidi Nieminen förändringarna i ett pressmeddelande.

PAU aviserade om strejk som drog igång 11 november. Förbundet kräver att paketsorterarna ska vara fortsatt anställda av Posti, och att de därmed ha kvar sitt gamla kollektivavtal.

Strejken är aviserad att pågå till 24 november, men eftersom parterna inte har lyckats enas i förhandlingar har PAU varnat för att det kan bli en längre strejk än så.

Nu ställer sig ST bakom de strejkande. I ett uttalande på STs hemsida uttrycker förbundsordförande Britta Lejon att STs inställning är att Postis hantering av postsorterarnas arbetssituation är ett sätt att runda gällande kollektivavtal.

”Vi vill därför uttala vårt stöd för PAU:s konfliktåtgärder som de nu vidtagit”, kommenterar Britta Lejon på hemsidan.

Heidi Nieminen
Bild: PAU/Pressbild
Heidi Nieminen
Britta Lejon, ordförande ST.
Bild: Andy Phrat
Britta Lejon, ordförande ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Posten Finland
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA