Poststrejk stoppar flyg och färjor till Sverige

FINLAND2019-11-25

I dag utvidgas poststrejken i Finland till att omfatta 10 000 personer. Sympatistrejker kommer från och med i dag också att drabba färje- och flygtrafiken, bland annat till Sverige, rapporterar flera medier.

Sedan klockan tre i natt står de flesta bussar i Helsingfors stilla, rapporterar Hufvudstadsbladet. De bussförare som tillhör Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT sympatistrejkar med de postanställda. Punktstrejken ska pågå i 24 timmar. Passagerarfärjor och fraktfartyg under finsk flagg stannar i hamn från klockan sex i morse sedan Sjömansunionen tagit ut sina medlemmar i sympatistrejk. För Vikinglinjen gäller det färjorna Rosella, Amorella och Mariella. Också Tallink Siljas Baltic Princess och Silja Serenade berörs, skriver tidningen.

”Vi tar inte med några kryssningsresenärer från Stockholm till Helsingfors eftersom vi inte kan garantera att de kan komma tillbaka. Däremot går Cinderella, som är svensktflaggat, som vanligt, liksom rutten Helsingfors till Tallinn, som körs av ett estnisktflaggat fartyg”, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien, till Dagens Nyheter.

Poststrejken drogs igång 11 november, sedan arbetsgivaren Posti meddelat att alla paketsorterare skulle flyttas till ett nybildat dotterbolag och därför omfattas av ett annat och väsentligt sämre kollektivavtal. Fackförbundet Post- och logistikunionen, PAU, accepterar inte förändringarna. Förbundet kräver att paketsorterarna ska vara fortsatt anställda av Posti, och att de därmed får behålla sitt gamla kollektivavtal.

Strejken är aviserad att pågå till 24 november, men eftersom parterna inte har lyckats enas i förhandlingar har PAU varnat för att det kan bli en längre strejk än så. ST har uttryckt sitt stöd för de strejkandes krav.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA