Poststrejk stoppar flyg och färjor till Sverige

FINLAND2019-11-25
I dag utvidgas poststrejken i Finland till att omfatta 10 000 personer. Sympatistrejker kommer från och med i dag också att drabba färje- och flygtrafiken, bland annat till Sverige, rapporterar flera medier.

Sedan klockan tre i natt står de flesta bussar i Helsingfors stilla, rapporterar Hufvudstadsbladet. De bussförare som tillhör Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT sympatistrejkar med de postanställda. Punktstrejken ska pågå i 24 timmar. Passagerarfärjor och fraktfartyg under finsk flagg stannar i hamn från klockan sex i morse sedan Sjömansunionen tagit ut sina medlemmar i sympatistrejk. För Vikinglinjen gäller det färjorna Rosella, Amorella och Mariella. Också Tallink Siljas Baltic Princess och Silja Serenade berörs, skriver tidningen.

”Vi tar inte med några kryssningsresenärer från Stockholm till Helsingfors eftersom vi inte kan garantera att de kan komma tillbaka. Däremot går Cinderella, som är svensktflaggat, som vanligt, liksom rutten Helsingfors till Tallinn, som körs av ett estnisktflaggat fartyg”, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien, till Dagens Nyheter.

Poststrejken drogs igång 11 november, sedan arbetsgivaren Posti meddelat att alla paketsorterare skulle flyttas till ett nybildat dotterbolag och därför omfattas av ett annat och väsentligt sämre kollektivavtal. Fackförbundet Post- och logistikunionen, PAU, accepterar inte förändringarna. Förbundet kräver att paketsorterarna ska vara fortsatt anställda av Posti, och att de därmed får behålla sitt gamla kollektivavtal.

Strejken är aviserad att pågå till 24 november, men eftersom parterna inte har lyckats enas i förhandlingar har PAU varnat för att det kan bli en längre strejk än så. ST har uttryckt sitt stöd för de strejkandes krav.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.