Den finländska poststrejken är avblåst

FINLAND2019-11-28
Poststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.

Både Posten och fackförbundet PAU godkände det medlarbud som riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala hade lagt fram, skriver Hufvudstadsbladet. Därmed avslutades strejken bland de 9 000 postanställda, och de omfattande sympatistrejkerna som drabbade bland annat kollektivtrafiken och flyg- och färjetrafiken mellan Sverige och Finland.

Strejken inleddes för mer än två veckor sedan, och var en protest mot att paketsorterarna fått väsentligt försämrade villkor i samband med att postsorteringen förts över till det nybildade dotterbolaget Posti Palvelut. Postfacket PAU krävde att paketsorterarna skulle fortsätta att omfattas av samma kollektivavtal.

PAUs ordförande Heidi Nieminen säger till tidningen att förslaget för paketsorterarna är ett sådant som man hade strävat efter. De 700 paketsorterarna kommer också i fortsättningen att omfattas av det centrala kollektivavtalet för postanställda, trots att det nya dotterbolaget Posti Palvelut ingår i ett annat arbetsgivarförbund än Posten.

De strejkande kommer att återvända till sina jobb så snart det i praktiken är möjligt, säger Heidi Nieminen:

”När vi har en sådan här situation så är principen att man återvänder till följande möjliga skift, vilket det sedan är. Det jag verkligen hoppas – för vi har haft personer i strejk ett tag nu och på många arbetsplatser är stämningen rätt hudlös – är att alla nu ska lyckas återgå till arbetsfreden i god anda”, säger Heidi Nieminen till Hufvudstadsbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.