Starkt år för statens bolag

STATLIGA BOLAG2019-04-01
Omsättningen för statens bolag ökade med 9,3 procent under 2018 enligt årsrapporten. Resultatet efter skatt ökade med 1,4 procent till 38,9 miljarder kronor.

Den totala omsättningen för statens bolag blev 354,2 miljarder kronor under 2018. Den ökade vinsten förklaras framför allt av förbättrade resultat för Vattenfall och Sveaskog. Utdelningarna till staten förväntas bli totalt 19,9 miljarder kronor.

”Som ny ägaransvarig minister tar jag över ett stort ansvar i att förvalta bolagen med statligt ägande. Jag är entusiastisk inför uppgiften och ser fram emot att jobba med de många fina bolag som finns i portföljen. Jag är glad att se att 2018 blev ännu ett starkt år för portföljen med en hög omsättningstillväxt, rekordresultat för ett flertal bolag och en hälsosam utdelning på närmare 20 miljarder kronor”, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan, S, i ett pressmeddelande. 

Sämst av statens företag går Postnord, som redovisar en förlust på 1,1 miljarder kronor efter skatt för förra året. Övriga förlustbolag är Green Cargo (-179 miljoner kronor), Lernia (-108 miljoner kronor), Apotek produktion & laboratorier (-80 miljoner kronor), Swedfund International (-65 miljoner kronor), Metria (-11 miljoner kronor), Orio (-51 miljoner kronor), Vasallen (-17 miljoner kronor) och Miljömärkning Sverige (-1 miljon kronor).

Vinstrikaste bolagen:

De största vinsterna under 2018 levererade

  1. Vattenfall 12 miljarder kronor
  2. Akademiska hus 5,3 miljarder kronor
  3. LKAB 5,3 miljarder kronor
  4. Svenska spel 4,5 miljarder kronor
  5. Sveaskog 3,2 miljarder kronor
  6. Telia 3,1 miljarder kronor (ägs till 37 procent av staten)
  7. Specialfastigheter 2,4 miljarder kronor
  8. SBAB 1,7 miljarder kronor
  9. SAS 1,6 miljarder kronor (ägs till 14,8 procent av staten)
  10. Svensk exportkredit 648 miljoner kronor

Källa: Årsrapport för bolag med statligt ägande januari-december 2018

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.