Annons:

Staten i riskzon för korruption

KORRUPTION2010-02-24

IT, kontorsmaterial och bygg- och anläggning är områden där staten bör se upp vid upphandling. De är riskområden för korruption eller karteller, skriver Brottsförebyggande rådet, Brå.

Varje år köper den offentliga sektorn i Sverige in varor och tjänster för 500 miljarder kronor.

‒ Eftersom staten gör stora inköp är det frestande för företag att fuska, säger Lars Korsell, chef för enheten för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet på Brå.

Riskområden pekas ut

Brå har på uppdrag av Konkurrensverket djupintervjuat 28 personer i en förstudie om otillåten påverkan mot offentlig upphandling. De intervjuade arbetar på kontrollerande myndigheter, som offentliga upphandlare och inom näringslivet.

Intervjupersonerna pekar ut bygg- och anläggning, läkemedel, IT, medicinteknisk utrustning, transport, städ, resor, kontorsmaterial, livsmedel och tvätteri, som branscher med högre risk för karteller och korruption.

‒ Vem minns inte asfaltskartellen för några år sedan, där Vägverket, kommuner och privata företag fick betalda uppgjorda överpriser, säger Lars Korsell.

Upphandlare riskyrke

I förstudien har man också identifierat vilka funktioner som är i riskzon för att utsättas för korruption, exempelvis upphandlare och projektledare.

‒ Men beställarna, de på arbetsplatsen som talar om vilka varor eller tjänster som behövs, kan vara ännu intressantare att muta, påpekar Lars Korsell.

För att förebygga karteller och korruption bör man inte låta en upphandlare sitta för länge, menar Brå. Myndigheterna bör också minska skall-kraven och öka bör-kraven i upphandlingsunderlagen, för att få in fler företag som konkurrerar om anbuden.

Splittrad kontroll

Forskarna menar också att ett rimligt antagande är att den splittrade myndighetskontrollen försvårar att korruption och karteller upptäcks och utreds. Det är Konkurrensverket som utreder karteller medan bestickning och mutor utreds av polis och åklagare.

‒ Ett framtida forskningsprojekt kunde därför inrikta sig på myndigheternas insatser, framför allt med att upptäcka och utreda otillåtna affärsmetoder, säger Lars Korsell.

Kartell och korruption

I en kartell går några företag ihop för att dela upp
marknaden mellan sig eller hålla priserna uppe. Det förutsätter att
ganska få företag finns på marknaden. De som drabbas av karteller vid
offentliga upphandlingar är i första hand skattebetalarna, som får
betala högre priser och därmed skatter än om fri konkurrens rådde.


Enligt konkurrenslagen är karteller förbjudna, men inte brottsliga.
I stället för straff som fängelse eller böter kan administrativa
sanktioner dömas ut.


Korruption handlar om att ett enskilt företag väljer att muta
den eller de personer som svarar för inköpen eller har ett inflytande
över dem. De skadelidande är främst de företag som går miste om att
leverera till följd av illojal konkurrens. Bestickning och mutor är
brottsligt. Det är straffbara gärningar som regleras i brottsbalken.


Källa: ”Karteller och korruption. Otillåten påverkan mot offentlig upphandling”. Brå på uppdrag av Konkurrensverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA