Regeringens krispaket ska bland annat gå till aktörer som har förlorat intäkter på grund av inställda evenemang, som exempelvis konserter, enligt ett pressmeddelande.
Bild: Mostphotos
Regeringens krispaket ska bland annat gå till aktörer som har förlorat intäkter på grund av inställda evenemang, som exempelvis konserter, enligt ett pressmeddelande.

Statens kulturråd får i uppdrag att fördela 881 miljoner kronor

STATSBUDGETEN2020-10-02
Över hälften av det krispaket på 1,5 miljarder kronor till kulturaktörer som regeringen aviserat kommer att fördelas av Statens kulturråd och bland annat gå till arrangörer som förlorat publikintäkter på grund av coronapandemin. Resten av pengarna kommer främst att hanteras av Filminstitutet och Konstnärsnämnden.

Det kulturkrispaket som regeringen tidigare har presenterat är på sammanlagt 1,5 miljarder kronor. För att avgöra hur pengarna ska fördelas har man tittat på det statliga stöd som kulturaktörer fick förra året samt hur situationen ser ut för olika delar av kulturlivet med tanke på coronakrisen, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Statens kulturråd får förfoga över den största delen av krispaketet, då myndigheten ska fördela 881 miljoner kronor. Enligt regeringens anvisningar ska nära hälften av dessa, 400 miljoner kronor, gå till aktörer som har förlorat intäkter på grund av inställda evenemang. Av resterande medel ska 80 miljoner kronor bland annat delas ut som stöd för att arrangemang ska kunna ske ”under smittskyddssäkra former”.

”Det nya krisstödet är ett viktigt tillskott för kultursektorn som är i stort behov av stöd. Vi ska nu göra allt vi kan för att fördela pengarna så snabbt som möjligt”, kommenterar Kajsa Ravin, generaldirektör för Statens Kulturråd, beslutet i ett pressmeddelande.

Kajsa Ravin.
Bild: Hans Alm
Kajsa Ravin.

Filminstitutet får 375 miljoner kronor att fördela till filmfestivaler, biografer och distributörer för uteblivna inkomster till följd av pandemin, enligt anvisningarna. Krispaketet ska också kunna användas till film- och serieproducenter, bland annat de som får ökade kostnader då inspelningar måste smittskyddssäkras.

I övrigt får Konstnärsnämnden 200 miljoner kronor att fördela som statsbidrag till konstnärer. Författarfonden, Scenkonstallianserna och centrumbildningarna samt Sametinget får 30, 20 respektive 4 miljoner kronor att förfoga över.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.