Statliga personregister kan bli mer hemliga

SPAR2005-11-08

Ett förslag att lägga ned Spar-registret och begränsa insynen i statliga personregister tillbakavisas av flera remissinstanser. Integritetsskyddet stärks på bekostnad av öppenheten, anser Tidningsutgivarna och Journalistförbundet.

Regeringens utredare Alf Nilsson föreslog i somras att det statliga personadressregistret Spar och dess tillsynsorgan Spar-nämnden ska läggas ned. Ansvaret för service till allmänhet och företag tas över av Skatteverket den 1 juli 2007.

I praktiken kommer Skatteverket att upphandla den servicen hos två eller tre privata företag, som kan förpacka och distribuera personuppgifter på det sätt som kunderna vill, bedömer Alf Nilsson. I dag har företaget Infodata hand om driften och försäljningen av uppgifter ur Spar.

– Det innebär monopolprissättning, vilket inte är bra, säger Alf Nilsson.

Inkomstsökningar stoppas

Rätten att få ut uppgifter ska enligt förslaget inskränkas. Av integritetsskäl ska dataurval som grundas på personers inkomst och förmögenhet samt fastigheters taxeringsvärde inte längre lämnas ut. Sådana urval kan i dag göras genom Spar, som hämtar uppgifterna från Skatteverkets beskattningsdatabas.

Swedma, branschorgan för direktreklamföretagen, reagerar starkt mot förslaget, som försvårar avgränsning av målgrupper. Men även Datainspektionen är kritisk, eftersom den minskade precisionen i reklamutskick kan skapa irritation hos mottagaren. Dessutom kan reklamföretag komma att hämta exakta inkomstuppgifter från kreditupplysningsföretag i stället, befarar inspektionen.

Journalistförbundet efterlyser för sin del en konsekvensanalys av vad inskränkningen betyder för offentlighetsprincipen.

Journalister fruktar framtiden

Förbundet kritiserar också att personuppgiftslagen, Pul, ska gälla när en enskild person vill ha ut uppgifter på ett elektroniskt medium. Om Pul tillämpas krävs dessutom medgivande från varje registrerad person.

Vidare varnar Journalistförbundet för möjliga framtida inskränkningar i allmänhetens rätt till insyn i samhället. Detta med anledning av Alf Nilssons förslag om en översyn av rätten att begära så kallade massuttag med stöd av offentlighetsprincipen. Även i det fallet säger sig Alf Nilsson vilja värna de enskildas integritet gentemot kommersiella krafter.

Såväl Swedma som Tidningsutgivarna avvisar förslaget att avveckla Spar. Utredningen har inga övertygande argument för att lägga ned en väl fungerande verksamhet som åtnjuter stort förtroende hos användarna, anser de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA