Stort gap mellan mäns och kvinnors pensioner

PENSIONER2024-04-25

Även om mäns och kvinnors löner skulle bli jämställda i dag, skulle det ta upp till 50 år innan pensionerna också blev det, enligt Jämställdhetsmyndighetens analys. Myndigheten efterlyser därför en översyn av systemet.

Fortfarande finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Eftersom lönen avgör pensionen är det en ojämlikhet som förs över till tiden efter arbetslivet, skriver Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Om arbetslivet skulle bli jämställt i dag skulle det ändå dröja mellan 40 och 50 år innan män och kvinnor får lika mycket i pension, enligt myndighetens analys.

I den senaste mätningen av svenskars pensioner, från 2022, framkom att bland personer över 65 år hade män i genomsnitt 28 procent högre pension än kvinnor. Bland yngre är skillnaden större. Skälen till det är flera, bland annat att kvinnor generellt har yrken med lägre lön, att de tjänar mindre, att de oftare är sjukskrivna samt att föräldraledigheten är ojämnt fördelad.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten är pensionssystemet konstruerat på ett sätt som gör att ojämlikheten kvarstår. Främst är det kapitalinkomster, tjänstepensionen och allmän inkomstgrundad pension som upprätthåller ojämlikheten i pension mellan män och kvinnor över 65 år. Utjämnande effekter har skatter, grundskydd och änkepension.

”Fler män än kvinnor har inkomster på nivåer som gör att de får högre avsättningar till tjänstepensionen, vilket alltså innebär att män tjänar mer på tjänstepensionens konstruktion. Vi ser att vi behöver en översyn av pensionssystemet som tar hänsyn till jämställdhet för att inte förstärka könsskillnaderna i arbetslivet”, kommenterar Malin Allert, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, analysen.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten får kvinnor ut ungefär hälften så mycket som männen i tjänstepension i gruppen över 65 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA