Förnyad JO-kritik mot myndighet

INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG2024-04-29

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, får återigen kritik av Justitieombudsmannen, JO, för långsamhet vid utlämnande av offentliga handlingar. JO konstaterar att IVO inte varit i närheten av att leva upp till skyndsamhetskravet.

Redan i september 2023 kritiserades IVO av JO för långsam handläggning av framställningar om utlämnande av allmänna handlingar. IVO redogjorde då för ett antal vidtagna och planerade åtgärder för att minska handläggningstiderna.

Efter två nya anmälningar kritiserar JO nu myndigheten på nytt, och betonar i beslutet att offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen och ett fundament i vår demokrati. En myndighet måste helt enkelt se till att principen får genomslag, fastslår JO.

”Dessa ärenden visar att IVO inte har varit i närheten av att leva upp till skyndsamhetskravet”, konstaterar JO i sitt beslut.

JO skriver att IVO måste ställa sig frågan om arbetet med att lämna ut allmänna handlingar har getts tillräcklig prioritet och måste se till att så sker framöver.

”Hur resurser fördelas inom en myndighet är en fråga för dess ledning”, skriver JO, som avser att följa utvecklingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA