Bild: Fialotta Bratt, Helen Prytz Mattsson/Mostphotos, Getty Images, Michael Erhardsson/Mostphotos

Skatteverket ökar antalet kontrollbesök

SKATTEVERKET2024-04-25

Skatteverket har skalat upp antalet kontrollbesök inom folkbokföringen. Hittills i år har myndigheten gjort över 1 400 kontrollbesök, att jämföra med 940 under hela förra året. ”Besöken kan vara den sista pusselbiten som behövs för att få klarhet”, förklarar samordnaren Cajsa Toresten.

Skatteverket genomför kontrollbesök när myndigheten bedömer att det finns risk för felaktig folkbokföring. Urvalet för kontrollerna görs såväl från egna register som efter underrättelser från andra samhällsaktörer, exempelvis fastighetsägare.

”Under 2023 gjorde vi sammantaget 148 800 bosättningskontroller. Av dem genomfördes 940 som ett kontrollbesök. Besöken kan vara den sista pusselbiten som behövs för att få klarhet, och därför har vi numera en mycket större kapacitet att använda det verktyget”, berättar Cajsa Toresten, samordnare inom bosättningsområdet på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Alla kontrollbesök ger inte tillräcklig information för att lösa ett kontrollärende, men de ger alltid information, även om ingen öppnar, skriver Skatteverket i pressmeddelandet

”Vi kan se vad det står på dörren eller annat som kan bidra till bilden för oss”, förklarar Cajsa Toresten.

Skatteverket redovisar i pressmeddelandet några felaktigheter som kan avslöjas vid kontrollbesök:par som är folkbokförda på olika adresser men visar sig bo tillsammans, vuxna barn som är folkbokförda hos föräldrarna men visar sig ha flyttat utomlands, och olovliga uthyrningar av bostäder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA