STs ordförande kritiserar krispolitik
STs ordförande Annette Carnhede kritiserade regeringens åtgärder för att möta den ekonomiska krisen när hon öppnade förbundets stämma. ”Jag blir förundrad över att regeringen inte gör tillräckligt”, sade hon.
I sitt tal förordade Annette Carnhede satsningar på statens verksamheter som ett medel för att sätta fart på samhällsekonomin. Hon nämnde särskilt universitet och högskolor:
– Visst är det ytterst märkligt att vi i dag har färre platser vid universitet och högskolor än vad vi hade när det var högkonjunktur?
Annette Carnhede talade också om vikten av att den statliga sektorn inte förvärrar krisen, genom nedskärningar inom verksamheter som ska hantera den. Hon uttryckte en oro för det ökade trycket på Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans anställda.
Även STs medlemmar har drabbats av varsel och uppsägningar, främst i bolagen, konstaterade förbundsordföranden, och underströk att det är en prioriterad uppgift att ge stöd till dessa medlemmar. Hon kritiserade också den försämrade a-kassan, samtidigt som hon konstaterade att STs medlemmar på myndighetsområdet genom avtal tillhör den fjärdedel av löntagarna som faktiskt får ut 80 procent av den tidigare lönen vid arbetslöshet.
Annette Carnhede berörde också valet till EU-parlamentet i sitt tal. Utan att ge några rekommendationer om på vilket parti medlemmarna ska rösta, uppmanade hon dem att utnyttja rösträtten:
- Valet till EU-parlamentet är viktigt. Jämfört med hur det var förr, för bara fem år sedan, har parlamentet i dag stort inflytande. Där beslutas om viktiga frågor för oss löntagare. Här bestäms om arbetstidslag, jämställdhets- och mångfaldsregler, hur de svenska kollektivavtalen ska jämföras med lagar, hur löntagarinflytandet ska vara i stora företag.
Fackförbundet ST har kongress vart fjärde år. Däremellan hålls varje år en stämma som bland annat behandlar skrivelser från styrelsen, motioner samt förbundets verksamhetsberättelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.