”Studenter blir utlämnade till socialbidrag”

A-KASSAN2006-10-25

Regeringens förslag om a-kassan innebär att omkring 40 000 före detta studenter blir hänvisade till socialbidrag, konstaterar studerandeorganisationen Tria i ett protestuttalande.

Anledningen är att det så kallade studerandevillkoret tas bort, enligt regeringens förslag. Det innebär att studenter som är medlemmar i a-kassan inte längre kan få a-kasseersättning efter avslutade studier.

Med dagens regler kan den som gått en minst ettårig studiemedelsberättigad utbildning få a-kassans grundbelopp, 320 kronor om dagen. Detta efter en karenstid på 90 dagar.

– Studerandevillkoret måste vara kvar, säger Camilla Ländin, verksamhetschef på Tria. Gruppen studenter är redan en ekonomiskt utsatt grupp. Det är ett hån att göra den ännu mer utsatt på en tuff arbetsmarknad.

Förra året fick 38 000 studenter a-kasseersättning enligt studerandevillkoret. Detta trots att var tionde student fortsätter att studera efter examen för att undvika arbetslöshet, enligt uppgift från SCB.

– Med tanke på att arbetsmarknaden för nyutexaminerade akademiker är tuff, kommer det att innebära fler och stora försörjningsproblem för en stor grupp, anser Camilla Ländin. En stor del av Trias medlemmar kommer att bli utlämnade till socialbidrag eller ingen försörjning alls.

* Tria är en gemensam studerandeorganisation för ST, SKTF och HTF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA