Lågavlönade får sänkt a-kassa

A-KASSAN2006-11-01

Sänkningen av ersättningen från a-kassan vid nyår drabbar till 75 procent lågavlönade kvinnor. Det har Arbetslöshets-kassornas samarbetsorganisation, SO, räknat ut.

SOs analys visar också att 110 000 personer kommer att få sin ersättning sänkt från 80 till 65 procent av sin tidigare inkomst vid årsskiftet.

Det beror på att förslaget inte innehåller några övergångsregler. Ersättningen sänks till 70 procent efter 200 dagars arbetslöshet och till 65 procent efter 300 dagar, och den som vid nyår har varit arbetslös i över 300 dagar får därmed en omedelbar och kraftig neddragning av ersättningen.

I praktiken drabbar detta dem vars a-kassa grundas på en månadslön under 23 015 kr. De som ligger över den nivån har redan med nuvarande regler slagit i taket och får inte ut mer än 65 procent i dagersättning.

Lågavlönade med långvarig arbetslöshet påverkas å sin sida av en verklig sänkning till 70 och därefter 65 procent, och den gruppen består till 75 procent av kvinnor.

A-kassornas slutsats av alla dessa prognoser är att det behövs övergångsbestämmelser som ger de arbetslösa möjlighet att ställa om till lägre inkomster, till exempel genom att byta bostad.

Tiden är också en kritisk faktor för a-kassorna själva. I remissvaret görs bedömningen att a-kassorna behöver sex månader på sig för att kunna administrera de nya reglerna. Ändringarna skulle därför inte kunna träda i kraft förrän tidigast
4 juni nästa år.

En särskild svårighet, som även TCO har påtalat, är att de som har försörjningsansvar för barn får högre ersättningsnivå än andra. Förutom principiella invändningar mot ett sådant inslag i en försäkring framhåller SO att a-kassorna inte har uppgifter om vilka medlemmar som har försörjningsplikt mot barn. Det har inte ens Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA