Svag effekt av skärpt lag

JÄMSTÄLLDHET. 2003-08-19
Skärpningen av jämställdhetslagen 2001 har gett små effekter på kvinnors löner, skriver Jämo i en kritisk rapport. Sämst på att leva upp till lagen är de privata arbetsgivarna.

Sedan 1 januari 2001 finns krav på arbetsgivarna att kartlägga och analysera lönerna ur ett jämställdhetsperspektiv och att undanröja alla osakliga löneskillnader inom tre år.

Men två och ett halvt år efter lagändringen konstaterar Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, att effekterna hittills är små: "Löparna är snarare på gång att lämna startområdet än på väg in i målfållan".

Av 500 granskade privata företag hittade bara 20 företag osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Sådana siffror tyder dock knappast på att vi överlag har jämställda löner, menar Jämo, utan på att arbetsgivare – och fack – inte har de kunskaper och det engagemang som behövs för att göra lönekartläggningar.

De bästa konkreta resultaten finns hos vissa statliga och kommunala arbetsgivare. Av de elva stora statliga myndigheter som Jämo granskat upptäckte fyra osakliga löneskillnader. I en av dessa myndigheter har skillnaden i medellön mellan kvinnor och män minskat med tio procent som en följd av lönekartläggningen.

Jämo har också under ett och ett halvt år stött regeringskansliets arbete med en intern handlingsplan för jämställda löner. Kartläggningen visade att två av tre kvinnor i regeringskansliet hade lägre lön än män vid lika arbete. Osakliga eller oförklarade löneskillnader för drygt 6,5 miljoner kronor upptäcktes.

Dessa och andra exempel visar att det inte är lagen som är för svag, menar Jämo. I flera centrala avtal, bland annat på den statliga sidan, hänvisar avtalen uttryckligen till jämställdhetslagens krav på lönekartläggning och analys. På de elva granskade statliga myndigheterna efterlyser dock de lokala parterna mer praktisk vägledning i arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.