TCO: A-kassan fortsätter att urholkas

A-KASSAN2022-05-17
En genomsnittlig tjänsteman får inte mer än hälften av sin lön i a-kassa vid arbetslöshet, enligt en ny rapport från TCO. Enligt TCO fortsätter a-kassan att urholkas i stället för att ge en grundtrygghet.

För att den som förlorar jobbet ska kunna få goda möjligheter att antingen ställa om, eller hitta ett jobb som motsvarar ens kompetens, behöver det utgå en rimlig ersättning anser TCO. En sådan nivå är 80 procent av tidigare arbetsinkomst i a-kassa. Men enligt rapporten ger arbetslöshetsförsäkringen i verkligheten bara runt 60 procent av en medianlön. För tjänstemännen är a-kassan ännu lägre, cirka 50 procent av medianlönen.

”Den som blir av med jobbet ska inte behöva sälja sin bostad eller bil under den begränsade tid det tar att på nytt få en anställning. Tyvärr fungerar inte a-kassan så idag. Tvärtom ser vi en urholkning av den över tid, vilket denna rapport visar. I stället behöver arbetsmarknadernas parter och facken gå in med kompletterande lösningar för att säkra arbets­lösas ekonomiska trygghet”, skriver TCO-ordföranden Therese Svanström i förordet till rapporten.

TCO vill nu att taket i a-kassan ska höjas och indexeras, så att värdet inte urholkas när löner och priser ökar. Enligt rapporten höjdes a-kassan senast i september 2015. Sedan dess har taket legat stilla, förutom den temporära höjning som gjorts på grund av pandemin åren 2020–2022.

Centralorganisationen konstaterar att att reglerna nu går tillbaka till de tidigare nivåerna, om inte politikerna fattar andra beslut. Det innebär att man slår i taket redan vid en månadslön på 25 000 kronor. Eftersom de allra flesta som arbetar heltid har högre lön får de flesta betydligt mindre än 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Bara drygt 15 procent av de heltidsarbetande får 80 procent av den tidigare arbetsinkomsten i a-kassa enligt de ordinarie reglerna. Bland tjänstemännen får mindre än 8 procent 80 procent av lönen vid arbetslöshet.

Rapporten visar på en fortsatt minskande trend de tre senaste åren. För varje år som taket i försäkringen inte höjs blir det fler och fler som inte får en rimlig andel av sin tidigare lön ersatt av a-kassa om man blir arbetslös, konstaterar TCO. Det innebär minskad ekonomisk trygghet för den som blir arbetslös och därmed sämre möjligheter att komma tillbaka till ett arbete som matchar ens kompetens. För familjer där en förälder blir arbetslös kan det krävas stora förändringar i ekonomin, trots att det ofta handlar om en relativt kort period av arbetslöshet.

Enligt TCO-rapporten måste arbetsmarknadspolitiken, utbildningssystemet, studiefinansieringen och trygghetssystemen anpassas till en förändrad dynamisk arbetsmark­nad. Slutsatsen blir att trygghetssystem, som exempelvis a-kassan, behöver utformas så att rörlighet och jobbyten främjas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.