TCO-kritik mot finansministern

A-KASSAN2012-11-20
Regeringen ska inte beställa avtal från parterna på arbetsmarknaden. Det säger TCOs ordförande Eva Nordmark efter finansminister Anders Borgs, M, besked att a-kasseavgifterna kan sänkas från 2014.

Finansminister Anders Borg sade i samband med Moderaternas Framtidsdagar i helgen att regeringen kan tänka sig att slopa de differentierade avgifterna till a-kassan – om arbetsmarknadens parter först enas om åtgärder som gör det lättare för unga att komma in på arbetsmarknaden.

”Det är bra att regeringen är öppen för att stödja introduktionsavtal och slopa differentieringen av a-kasseavgiftena. Samtidigt är det inte finansministerns sak att beställa avtal från parterna”, säger TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Differentierade avgifter till arbetslöshetsförsäkringen infördes 2007. Regeringens syfte var att tvinga fram måttliga lönekrav i branscher där arbetslösheten är stor och belastningen på a-kassan hög. Därigenom skulle det skapas fler jobb.

Resultatet blev ett stort spann för avgifterna till a-kassan, från 85 kronor i Finans- och försäkringsbranschens a-kassa till som mest 410 kronor per månad i Hotell- och restaurangs a-kassa. Avgiften till STs a-kassa är 96 kronor per månad. Att de differentierade avgifterna lett till ökad sysselsättning har inte kunnat visas. Däremot har antalet medlemmar i a-kassorna minskat med nära 400 000 sedan år 2006.

”De differentierade avgifterna har varit ett misstag redan från början och bör därför avskaffas. Anders Borgs signal är förhoppningsvis en öppning för att framöver också gå vidare med att höja taket i a-kassan och se till att fler omfattas av försäkringen, vilket är nödvändigt för att skapa en smidigare omställning på arbetsmarknaden”, säger Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.