Tidningen Miljöaktuellt såld

MILJÖ2007-08-14

Naturvårdsverket säljer tidningen Miljöaktuellt till tidningskoncernen IDG. Tidningen slås ihop med Dagens Miljö och får en ny form, men behåller sin nuvarande inriktning mot bred miljöbevakning.


Tidningen Miljöaktuellt och nyhetsbrevet M-plus ska efter sommaren inte längre ges ut av staten, utan av tidningsföretaget IDG. Beslut om försäljningen togs i juni, sedan Naturvårdsverket gjort en bedömning av tidningens ekonomi. Alternativet till försäljning var att både papperstidning och nyhetsbrev skulle läggas ner till årsskiftet.

Tidigare har Naturvårdsverket delfinansierat utgivningen av Miljöaktuellt, som startade 1973. Men sedan några år tillbaka har tidningen fått bära sina egna kostnader med hjälp av intäkter från annonser och prenumeration. I våras fick redaktionen också besked om ett återbetalningskrav på två miljoner kronor, från tiden då myndigheten ännu bidrog med pengar till tidningsutgivningen.

Nu slås Miljöaktuellt ihop med IDGs tidning Dagens Miljö, som skrivit om hållbar affärsutveckling adresserat till näringslivets ledningsgrupper. Den tidigare chefredaktören för Dagens Miljö Mikael Salo blir ansvarig för hela den nya produkten.

– Tidningen kommer att heta Miljöaktuellt och blir tvådelad. Dels en bred tidning för miljöproffs, ungefär samma inriktning som Miljöaktuellt har haft. Sedan blir det även en näringslivsbilaga, en del två, med fokus på hållbar affärsutveckling. Det blir en större och bredare tidning, säger han.

Tre personer följer med till IDG från Naturvårdsverket medan tre stannar på myndigheten. Första numret av nya Miljöaktuellt kommer ut i början av september. Tidningen kommer också att finnas på nätet på adressen www.miljoaktuellt.se.

Före detta myndighetstidningar

På senare år har flera myndigheter gjort sig av med sina tidningar. Råd & Rön, som sedan 1970-talet givits ut av Konsumentverket, övertogs i fjol av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter. Arbetarskydd, tidigare utgiven av Arbetsmiljöverket, ägs sedan årsskiftet av medieföretaget Talentum Sweden AB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Media Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA