Bild: Gamma-Man/Mostphotos

Tillskott gör att personalen kan få stanna

MUSEERNA2021-04-26

Stödet från staten på 13 miljoner kronor välkomnas av museidirektören på Tekniska museet. Pengarna gör att den nuvarande personalen ser ut att kunna behålla sina jobb.

Coronapandemin ledde under förra året till att Tekniska museet tvingades stänga för besökare. Stängningen blev ett hårt slag ekonomiskt för museet som får omkring 60 procent av intäkterna från entréavgifter.

För att rädda ekonomin fick omkring halva personalstyrkan lämna sina anställningar under förra året. Merparten var timanställda, men även fast personal har sagts upp som en del i besparingarna.

Tidigare i år varnade också museidirektören Peter Skogh för att fler uppsägningar stod att vänta om museet inte fick ytterligare stöd. Men efter ett nytt tillskott från staten på totalt 13 miljoner kronor ser nu kalkylen ut att gå ihop.

– Vi är väldigt glada över det här beskedet. Nu kan vi fortsätta vårt arbete och behöver inte titta på några ytterligare nedskärningar, säger Peter Skogh.

Tekniska museet kunde i slutet av februari återigen öppna upp för besökare igen. Avgränsningar, vänstertrafik i lokalerna och kontroller för att säkerställa att det inte blir för många personer i ett rum har införts för att undvika smittspridning.

Museet har kvar omkring 70 anställda och enligt Peter Skogh ser förutsättningarna för verksamheten bra ut framöver.

– Vi förutsåg inte riktigt den andra och tredje vågen av smittspridning vilket gav oss en del problem. Enligt de bedömningar vi gör av utvecklingen just nu ser det positivt ut och antalet besökare följer våra prognoser.

Klarar ni resten av pandemin med den nuvarande storleken på personalstyrkan?

– Ja, det tror jag faktiskt. Jag känner mig ganska trygg med det. Sedan vet man aldrig vad som händer med muterade virus och så, det har vi lärt oss under det senaste året. Men utifrån det vi kan se just nu så har vi goda förutsättningar att göra det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA