Tio timmars jobb ger sex timmars lön

CSN2007-05-08

De får inte heltid, jobbar mycket kväll, har blygsam lön och upplåter plats i sitt eget hem till låg ersättning. Statistiska centralbyråns fältintervjuare måste få bättre villkor, kräver ST. Men arbetsgivaren säger nej, och nu ber avdelningen om hjälp.

Runt om i landet har Statistiska centralbyrån, SCB, cirka 140 fast anställda fältintervjuare. De allra flesta arbetar deltid och tilldelas uppdrag på beting. Men trots att den betalda arbetsdagen i genomsnitt är sex timmar krävs tio timmars insats för att få tag i folk på telefon, hävdar ST-avdelningen. Förutom långa arbetsdagar och oregelbundna arbetstider innebär intervjuarbetet också frekvent kvällsarbete. Det borde kompenseras med förkortad arbetstid och höjda OB-tilllägg, anser facket.

Månadslön på 13 500 kronor

ST-avdelningen har under flera år krävt höjda löner för fältintervjuarna. I dagsläget är ingångslönen för heltid 15 500 kronor per månad. Timanställda intervjuare på kontoret i Örebro arbetar för 82 kronor i timmen under sitt första halvår, vilket motsvarar en månadslön på drygt 13 500 kronor. Därefter höjs timlönen till 97 kronor.

Fältintervjuarna får också ett skattefritt schablonbelopp för att de själva står för arbetslokal, uppvärmning, el och andra omkostnader. Det uppgår för närvarande till 1 400 kronor per år. På tok för lågt, menar facket, som anser att en rimlig ersättning kunde vara 600 till 1 000 kronor i månaden. Man pekar bland annat på att de anställda inte kan dela dator med resten av familjen av sekretesskäl.

Roland Blom, chef för SCBs intervjuarenhet, medger att schablonbeloppet för att hålla arbetsplats i hemmet mest är symboliskt. Men deltiderna är inte mycket att göra åt, menar han.

–Tjänsterna ser ut så. Det är svårt att jobba som intervjuare på 100 procent, för det är vissa tider på dagen som är lämpliga att ringa. De tiderna räcker inte till för heltid.

Begär hjälp av förbundet

För att få gehör för sina krav har ST-avdelningen i ett brev
begärt hjälp från förbundet. Fältintervjuarnas arbetsvillkor handlar om hur man kan ordna sitt arbetsliv i relation till sitt privatliv, skriver avdelningsordförande Kjell Jansson. Frågan bör därför tas upp i de centrala avtalsförhandlingarna, anser han.

Agneta Jansson är fältintervjuare för SCB och känner sig lågavlönad. <br>Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Agneta Jansson är fältintervjuare för SCB och känner sig lågavlönad. <br>Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA