Två av fem mobiler klarar TCO-test

TEST2005-05-10

Två av fem mobiltelefoner har klarat det senaste TCO-testet vad gäller strålnings- och ergonomikrav. Godkända är SonyEricsson T290i och Qtek 9090.

Fem mobiltelefonmodeller har testats av TCO Development i samarbete med Volvo Group och Aircall i Göteborg. Förstnämnda företag behöver framöver två sorters mobiltelefoner – en som har kalenderfunktion och god synkronisering med dator och en enklare enbart för samtal.

Gemensamma krav är att de är lågstrålande och har god kommunikationsförmåga men inte kamera.

Två av mobilerna har klarat strålnings- och ergonomikraven: SonyEricsson T290i utan kamera och Qtek 9090. Den senare är den så kallad ”smartphone”, det vill säga en kombination av handdator och mobiltelefon.

De som inte klarade testet är Nokia 3230, Nokia 7270 och SonyEricsson K300i.

Hela testresultatet finns i rapporten ”Vilka mobiler strålar minst IV” på www.mobilmarkning.nu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA