Tyst kontor är bra kontor enligt gd

NYHET2003-11-24

CSNs verksjurist utreder anklagelserna mot Lena Gartmark, chef för CSN-kontoret i Lund, om förbjuden efterforskning av källor.

Två CSN-anställda anklagade i förra numret av Statstjänstemannen kontorschefen för att försöka spåra läckor till medierna.

CSNs generaldirektör Björn Mårtensson hävdar att alla chefer är medvetna om innebörden av grundlagens meddelarskydd och förbud mot efterforskning av källor.

Själv har han dock i brev till de anställda beklagat att medarbetare ger en negativ bild av arbetsmiljön. I årets ”sommarbrev” kommenterar han att en skrivelse från anställda vid kontoret i Lund också lämnats till lokalpressen: ”Varje gång sådant här händer är (det) många anställda som far illa över att det skrivs en massa negativt om oss. /…/ liksom tidigare så lämnar det en eftersmak både hos oss och hos andra som har intressen i vår verksamhet.”

Och vid ett besök i Malmö nyligen sa Mårtensson att ”Malmö är ett bra kontor, det är tyst om er. Ni är inte sådana som går till pressen.”

STs förbundsjurist Gunilla Ejefors Lublin anser att sådana uttalanden är olämpliga.

– De kan uppfattas som hotfulla. I stället bör chefen undersöka de arbetsmiljöförhållanden som kritikerna lyfter fram.
Björn Mårtensson håller inte med.

– Det är bara en beskrivning av hur man upplever det när det skrivs i pressen. Det är tråkigt om de uppfattat det som om jag uttryckt en negativ inställning till att man vänder sig till medierna, säger Björn Mårtensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA