Arbetsgivaren konstaterar i sin anmälan att domaren har agerat "förtroendeskadligt” gentemot tingsrätten och Sveriges domstolar.
Bild: avenirphotos/Mostphotos
Arbetsgivaren konstaterar i sin anmälan att domaren har agerat "förtroendeskadligt” gentemot tingsrätten och Sveriges domstolar.

Umgicks med kvinnor i tingsrättens lokaler

DOMSTOLARNA2021-01-07

En domare vid en tingsrätt i Mellansverige anmäls till Statens ansvarsnämnd. Mannen ska enligt anmälan ha träffat tre kvinnor i övre tonåren på en krog och tagit med dem in i tingsrättens lokaler, där de stannade i tre timmar under en natt i maj.

Mannen, som är domare vid en tingsrätt i Mellansverige, var på ett uteställe tillsammans med en annan manlig anställd vid domstolen, enligt en anmälan som tingsrättens chef har gjort till Statens ansvarsnämnd.

Bilder från övervakningskameror på restaurangen visar hur han fick kontakt med tre kvinnor i åldrarna 17 till 18 år. Och efter krogbesöket gick de båda männen och kvinnorna vidare till tingsrättens lokaler, där den andre mannen använde sitt passerkort strax före klockan 02 på natten. Enligt anmälan var en av kvinnorna tidigare målsägande i ett fall rörande försök till sexköp, där mannen var domare. I polisförhör har domaren sagt att han inte insåg detta förrän gruppen hade tagit sig in i tingsrättens lokaler.

Enligt anmälan har det förekommit ”sexuella aktiviteter” under de nästintill tre timmar som männen och kvinnorna var inne i tingsrättens lokaler. Arbetsgivaren konstaterar dock att det inte går att bevisa att domaren har varit delaktig i dessa.

Domaren och den andre anställde, som sedan dess har lämnat sin tjänst vid tingsrätten, har också varit under utredning för köp av sexuell tjänst i samband med händelsen. Den utredningen lades ned i november i år.

Några veckor efter händelsen ska domaren ha mottagit meddelanden via sociala medier från en anhörig till en av kvinnorna, som domaren uppger att han tolkade som att han skulle kunna bli pressad på pengar, skriver arbetsgivaren i anmälan.

Arbetsgivaren konstaterar att domaren inte har begått något brott och att händelsen utspelade sig på hans fritid. Man slår dock fast att det har koppling till mannens anställning, eftersom han har släppt in kvinnorna i tingsrättens lokaler och har varit domare i ett mål där en av dem var målsägande.

Han har också riskerat att bli utsatt för förtal och utpressning, men har låtit bli att anmäla det till sin arbetsgivare. Det gör att han har agerat ”förtroendeskadligt” gentemot tingsrätten och Sveriges domstolar. Utöver det har domaren också utsatt tingsrätten för en säkerhetsrisk, skriver arbetsgivaren i sin anmälan till Statens ansvarsnämnd.

Chefen för tingsrätten skriver i anmälan att det är ”svårbedömt” om domaren ska få en disciplinpåföljd eller inte.

Statens ansvarsnämnd

Nämnden hanterar ärenden kring exempelvis disciplinansvar, åtalsanmälningar, avskedande och avstängning när det gäller statsanställda i högre befattningar. Dit räknas bland annat domare och åklagare.

Den myndighet där den statsanställde arbetar har både rätt och skyldighet att anmäla till Statens ansvarsnämnd.

Källa: Statens ansvarsnämnd

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Jimmy (ej verifierad) lör, 01/16/2021 - 19:06
Jag förstår inte. Jag arbetar på Arbetsförmedlingen. Mitt sunda förnuft säger mig att jag inte får bereda mig tillträde till kontoret mitt i natten i privata ärenden. Det borde väl falla under olaga intrång?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA