Uppsägningar hotar Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-03-05

Försäkringskassan tvingas säga upp personal om inte regeringen medger ökade anslag. Det framgår av myndighetens budgetunderlag. Myndigheten begär 600 miljoner kronor extra.

Enligt Försäkringskassans budgetunderlag är det framför allt kostnaderna för aktivitetsstöd som ökat kraftigt, beroende på ökad arbetslöshet. Om regeringen inte är beredd att skjuta till mer pengar hotas 1 200 jobb. En så kraftig personalminskning skulle leda till allvarliga konsekvenser för verksamheten.

”Förutsättningarna för en rättssäker och likformig tillämpning skulle försvagas avsevärt”, skriver myndigheten. Den kraftiga personalminskningen skulle leda till sämre kontroll och sämre kvalitet i besluten, menar man. En sådan neddragning skulle också leda till ökade kostnader på grund av fler felaktiga utbetalningar, längre handläggningstider och ökade ärendebalanser. Dessutom skulle åtagandena vad gäller kontorsnätet omedelbart behöva omprövas.

Försäkringskassan skriver att man under förra året genomfört omfattande åtgärder för att minska kostnaderna och förbättra ledning, styrning och kontroll. Mellan 2004 och 2009 har Försäkringskassans administrativa kostnader minskats med 1,4 miljarder kronor. Trots det saknas 600 miljoner kronor för att klara att upprätthålla verksamheten under 2011. En minskning med 1 200 tjänster går inte att åstadkomma utan uppsägningar, och varje uppsagd tillsvidareanställd leder till en omställningskostnad motsvarande cirka en miljon kronor, skriver myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA