Utredare vill öka mångfalden i staten

NYHET2003-12-15

De statliga arbetsgivarna måste öka mångfalden bland sina anställda, föreslår regeringens mångfaldsutredning.

Det betyder att de statliga arbetsplatserna ska innehålla en representativ blandning av de anställda när det gäller kön, ålder, etnisk bakgrund, funktionshinder och sexuell läggning.

I de årliga uppföljningarna av kompetensförsörjningen ska myndigheterna tala om vad de gjort för att öka mångfalden.

De ska till exempel visa om andelen kvinnliga chefer ökat, om arbetsplatsen gjorts mer tillgänglig för funktionshindrade och om myndigheten aktivt motverkar diskriminering av homosexuella.

Staten bör vara ett föredöme som arbetsgivare, understryker utredningen. Och bland de statliga myndigheterna bör regeringskansliet självt gå i spetsen.

Offentliga medel ska inte gå till verksamheter där mänskliga rättigheter kränks.

Både den offentliga upphandlingen och statliga stöd och bidrag borde kunna användas för att motverka diskriminering, anser mångfaldsprojektets ledare, riksdagsledamoten Marie Granlund (s).

Frågan måste utredas vidare, men åtminstone storstadsprojekt och regionala tillväxtavtal borde kunna förenas med krav på arbete för mångfald.

Marie Granlund tycker också att regeringen borde fundera över hur staten agerar som kapitalplacerare. Ska endast maximal avkastning styra placeringarna, eller ska man väga in etiska hänsyn?

I övrigt föreslås en samlad lag mot all slags diskriminering i arbetslivet, att det nya Arbetsmiljöverket ska få ett formellt uppdrag att prioritera frågor som rör funktionshindrade samt att det likaledes nya Verket för näringslivsutveckling ska satsa på mångfald bland nya företagare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA