Utredning vill skrota LVM-hemmen

SIS2011-04-27

Missbruksutredningen föreslår en genomgripande reform av den svenska missbruksvården. Ett förslag är att skrota landets LVM-hem. Statens institutionsstyrelse varnar för ödesdigra konsekvenser.

Missbruksutredningen, som leds av Gerhard Larsson, föreslår totalt 70 förändringar inom den svenska missbruks- och beroendevården. Enligt utredningen når dagens vård bara 1 av 5 personer med beroende. Därför föreslås en satsning på tidig upptäckt för att förhindra att ”riskbruk” övergår i missbruk.

Utredningen ser också allvarliga brister i dagens tvångsvård. Enligt slutbetänkandet är behandlingsinnehållet i dagens LVM-vård alltför begränsat. Personer som lider både av missbruk och psykisk sjukdom har svårt att få tillgång till adekvat vård. Utredningen föreslår därför att landets LVM-hem skrotas helt och att all tvångsvård av psykiska sjukdomar – inklusive missbruk – samlas hos landstinget.

Men Statens institutionsstyrelse, SiS, tror att förslaget skulle få allvarliga konsekvenser.

– Vi arbetar för att rädda livet på de riktigt tunga missbrukarna. LVM är ett redskap för socialtjänsten att kunna ta sitt ansvar och göra ingripanden. Jag är rädd att missbrukare nu blir utan vård och behandling längre, säger Nils Åkesson, utvecklingsdirektör på SiS.

Däremot vill han också utveckla samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

– Men huvudansvaret bör inte flytta över till landstingen. Socialsekreteraren känner sina missbrukare och den kontakten gör det lättare att göra tidiga ingripanden, säger han.

SiS driver 11 LVM-hem med totalt knappt 350 platser. Drygt 770 personer är anställda i verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA