Vill avskeda efter dom om vapenbrott

MIGRATIONSVERKET2020-02-18
En anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.

Enligt Malmö tingsrätts dom stoppades mannen av polis då han körde bil i Malmö. Provtagning visade att han hade narkotikaklassade preparat i kroppen. När Polisen undersökte en lägenhet som kunde knytas till mannen hittade polisen stora mängder narkotikaklassade läkemedel, kokain samt fyra pistoler med magasin och ammunition.

Den anställde har varit placerad vid ett transitboende i Malmö och har där arbetat med att ge stöd till nyanlända asylsökande. Han ska ha suttit frihetsberövad sedan september förra året och dömdes i januari till fängelse i fyra år och sex månader för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och rattfylleri.

I en anmälan som Migrationsverkets interna utredningar lämnat till personalansvarsnämnden föreslås nu att mannen avskedas. I anmälan skriver man att brotten är allvarliga och förtroendeskadliga för myndigheten, trots att de skett utanför tjänsten.

Under tiden som mannen suttit frihetsberövad ska han inte ha haft några personliga kontakter med sin arbetsgivare, med undantag för ett brev där han ansökte om förlängd tjänstledighet. En chef vid mannens enhet ska ha fått reda på domen först i samband med en nyhetsnotis och då begärt ut den och förstått vilka brott han dömts för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.