Vill avskeda efter dom om vapenbrott

MIGRATIONSVERKET2020-02-18

En anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.

Enligt Malmö tingsrätts dom stoppades mannen av polis då han körde bil i Malmö. Provtagning visade att han hade narkotikaklassade preparat i kroppen. När Polisen undersökte en lägenhet som kunde knytas till mannen hittade polisen stora mängder narkotikaklassade läkemedel, kokain samt fyra pistoler med magasin och ammunition.

Den anställde har varit placerad vid ett transitboende i Malmö och har där arbetat med att ge stöd till nyanlända asylsökande. Han ska ha suttit frihetsberövad sedan september förra året och dömdes i januari till fängelse i fyra år och sex månader för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och rattfylleri.

I en anmälan som Migrationsverkets interna utredningar lämnat till personalansvarsnämnden föreslås nu att mannen avskedas. I anmälan skriver man att brotten är allvarliga och förtroendeskadliga för myndigheten, trots att de skett utanför tjänsten.

Under tiden som mannen suttit frihetsberövad ska han inte ha haft några personliga kontakter med sin arbetsgivare, med undantag för ett brev där han ansökte om förlängd tjänstledighet. En chef vid mannens enhet ska ha fått reda på domen först i samband med en nyhetsnotis och då begärt ut den och förstått vilka brott han dömts för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA