Vill pröva metod för att avslöja diskriminering

NYHET2004-10-20

Integrationsverket vill med hjälp av en ny metod belysa den rasism som finns på den svenska arbetsmarknaden.

Forskning och statistik visar att det finns en utbredd rasism på den svenska arbetsmarknaden menar Integrationsverket. För att få in en fot på arbetsmarknaden tvingas invandrade svenskar till att byta efternamn eller på andra sätt modifiera sin härkomst. Omfattningen av den här diskrimineringen är inte känd och nu vill verket använda sig av en ny metod för att pröva diskrimineringen.

Metoden kallas för ”situationsprövning” och går ut på att två personer med samma kvalifikationer följs genom en verklig rekryteringsprocess. Personerna som söker tjänsterna har samma meriter, klär sig, och bedöms uppträda, likadant. Den enda skillnaden är att den ena tillhör ”majoritetsbefolkningen” och den andra ”minoritetsbefolkningen”.

I rekryteringsprocessen studeras sedan arbetsgivarens beteende i tre faser:

  • hur arbetsgivaren lämnar besked om ansökan
  • därefter, om det blir aktuellt, följs anställningsintervju och
  • det slutgiltiga beskedet.

Kritiker har hävdat att metoden är oetisk och kan leda till brottsprovokation. Från Integrationsverket säger analysavdelningens chef Abdullahi Aress i en kommentar:

– Metoden syftar till att synliggöra rutiner och en ordning som redan tillämpas på den svenska arbetsmarknaden. Med metoden synliggörs något som dagligen sker, är fullt kännbart för enskilda individer och märkbart i samhället. Det går inte att jämföra med brottsprovokation. Prövningen leder inte till anmälningar för brott utan till statistik och ökad kunskap. Det är inte något som skapar nya möjligheter att diskriminera.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA