Vill satsa miljardbelopp på forskning

STATSBUDGETEN2020-09-15
Mer pengar till forskningsinfrastruktur och höjda basanslag för universitet och högskolor är två av nyheterna i regeringens budgetförslag för nästa år.

I ett pressmeddelande konstaterar utbildningsdepartementet att investeringar i svensk forskning är viktigt för att Sverige ska kunna återstarta ekonomin och försvara positionen som en ledande forskningsnation. I budgeten för nästa år föreslår regeringen därför att man satsar totalt 3,4 miljarder kronor på forskning och innovation.

Pengarna ska bland annat gå till Vetenskapsrådet som ska investera i forskning, innovation och en bättre forskningsinfrastruktur som exempelvis databaser och bibliotek.

I satsningen ingår också en höjning av basanslagen till universitet och högskolor med över en miljard kronor nästa år. Dels genom en särskild förstärkning på 500 miljoner och dels genom en permanent ökning på 720 miljoner.

Förstärkningen av basanslagen motiveras bland annat med att det på grund av pandemin ska ha blivit svårare att få privat extern finansiering för forskningsprojekt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.