Använd mindfulnessmetoden för att hantera teknikstress

PÅ JOBBET: TEKNIKSTRUL2011-03-01

Mindfulness kan vara ett effektivt verktyg för att hantera stress. SOAS-metoden står för Stanna upp, Observera, Acceptera, Svara/Släpp.

Av:  Sofia Brax

S: Stanna upp i stället för att automatiskt spinna igång. På så sätt ökar din förmåga att iaktta vad som händer omkring och inom dig.

O: Observera vad som händer i kroppen: hjärtat kanske bankar fortare, muskelspänningen ökar. Kroppen förbereder sig för att slåss eller fly, men det är ju inte funktionellt framför datorn. Observera dina känslor; kanske ilska, irritation och stress. Observera dina tankar: Tusan också, nu hakade den upp sig igen, vilken usel IT-avdelning. Det är tankarna som driver stresspiralen. Om du lägger märke till dem, kan du bromsa stressen.

A: Acceptera situationen som den faktiskt är: Datorn har hängt sig. Inte för att du tycker att det är bra, bara för att det är så. På så sätt står du inför ett val grundat i verkligheten.

S: Svara/släpp. Finns det något du kan påverka i det här? Gör det i så fall. Är det inget du kan göra? Låt det i så fall vara. Gör något annat under tiden. Stressen suger bara en massa energi.

Det här är ingen snabb och enkel lösning, utan kräver träning. Men effekten kommer redan efter några dagar. Du kan öva i vardagen, men effektivast är genom meditation. Då fokuserar du bara på vad som händer med kroppen, känslorna och tankarna, ser tankarna utan att förväxla dem med verkligheten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA