En hjälp till nytt jobb

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER.2004-04-07

Runt 70 000 av statens anställda har sedan 1990 tvingats lämna sina jobb. För dessa har trygghetsavtalet i staten och Trygghetsstiftelsens olika ”åtgärdspaket” underlättat en ny start i arbetslivet.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det är parterna på statens avtalsområde som slutit trygghetsavtalet och senare gemensamt bildat Trygghetsstiftelsen. Stiftelsen bildades 1990 för att hjälpa anställda som riskerar att bli övertaliga eller är uppsagda på grund av förändringar och besparingar inom olika verksamhetsområden.

Stiftelsen ger också råd och stöd till dem som ska arbeta med en avveckling eller omställning, t ex personalavdelningen och de lokala fackliga organisationerna på den berörda myndigheten.

Verksamheten finansieras genom en procentuell andel av lönesumman som de centrala parterna kommer överens om i samband med varje avtalsrörelse.

Arbetslinjen gäller

A och O i Trygghetsstiftelsens arbete är att öka möjligheterna till nytt jobb för den som sagts upp. Flertalet stödinsatser tar fasta på just detta, men när det inte går, finns det också annan hjälp att ge, t ex pensionsersättning.

Alla statligt anställda som är uppsägningshotade eller uppsagda får tillgång till ett basutbud av aktiviteter på fyra orter i landet: Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. Varje ort har sitt upptagningsområde; Trygghetsstiftelsen betalar resa och uppehälle.

Basutbudets olika program innehåller allt från karriärplanering, träning i att söka jobb och baskunskaper om IT till grundläggande kunskaper om vad det innebär att starta eget. Stödet är individanpassat. Trygghetsstiftelsen, som är ett komplement till arbetsförmedlingens insatser, medverkar därför före, under och efter uppsägningstiden.

Enstaka program/kurser kan även genomföras på den egna arbetsplatsen, om det finns tillräckligt många deltagare.

Om du blir uppsagd

I Trygghetsavtalet inom staten anges villkoren som gäller för den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Avtalet gäller även den som vid omlokalisering väljer att inte följa med till den nya orten. Denne måste då säga upp sig själv eftersom arbetsgivaren i realiteten erbjuder fortsatt arbete men på annan ort.

Trygghetsavtalet gäller tillsvidareanställda samt dem som har sammanhängande tidsbegränsade anställningar under minst fem år.

Arbetslös får 80 procent

Den som har en lön som ligger över taket för a-kasseersättningen, blir uppsagd och sedan arbetslös med ersättning från a-kassan, kan få ersättning motsvarande mellanskillnaden mellan a-kasseersättningen och 80 procent av sin tidigare lön. Avgångsersättningen betalas ut under lika lång tid som a-kasseersättningen och enligt samma regler.

Även den som är deltidsarbetslös kan få denna avgångsersättning. För den som haft tidsbegränsade statliga anställningar under minst fem år gäller vissa begränsningar.

Många har fått hjälp

Under hela 90-talet fick ovanligt många uppsagda ”ebyråkrater”e nya jobb inom ett år efter uppsägningen. 1999 fick 63 procent nytt jobb inom den privata sektorn, 15 procent inom kommunerna och 22 procent inom staten. De senaste åren har varit betydligt svårare, sannolikt för att andelen uppsagda 55-åringar och äldre ökat.

År 2000 fanns det totalt cirka 230 000 statsanställda kvar sedan landets skolor (och lärare) överförts till kommunerna och ytterligare över 100000 personer blivit privatanställda när affärsverken (Vattenfall, Televerket, Postverket m fl) ombildats till bolag.

Drygt 8 000 personer har fått hjälp av Trygghetsstiftelsen under de fyra senaste åren (2000–2003).

Under de första tio åren betalade Trygghetsstiftelsen ut drygt 2,6 miljarder kronor i en eller annan form till de uppsagda. Genomsnittskostnaden per uppsagd var år 2000 ca 50 000 kronor. Under de senaste åren har insatserna kostat runt 200 miljoner kronor per år.

För innevarande år och för 2005 räknar Trygghetsstiftelsen (inofficiellt) med 2 000 nya fall per år. Beslutet att lägga ned flera regementen ökar troligtvis inflödet för 2005.

Trygghetsstiftelsens styrelse bestämmer närmare riktlinjer för verksamheten och ansvarar för förvaltningen av stiftelsens kapital. Styrelsen består av sex ledamöter, varav regeringen utser tre och de fackliga organisationerna OFR, SACO-S och SEKO var sin ledamot. OFR representeras för närvarande av STs ordförande Annette Carnhede.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA