Hjälp mig att skriva ett cv

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-10-21

Jag har äntligen hittat mitt drömjobb och måste nu skriva ett CV. Tyvärr är jag ute i sista minuten. Vad ska jag tänka på?

Högst upp på ditt CV placerar du adressuppgifter och gärna ett foto. Ett syfte med fotot är att skapa ytterligare sinnesintryck hos den som läser. Välj därför foto med omsorg.

Därefter vill jag se en rubrik som heter »Mål och sammanfattning«. Här beskriver du din kompetens i övergripande drag och börjar eller avslutar med ett konkret mål för ditt yrkesliv. Detta kan vara viktigt då många arbetsgivare i dag börjar med att läsa ditt CV och inte brevet.

Därefter listar du dina anställningar, med ditt senaste arbete först. Här vill jag gärna se beskrivningar av de jobb du haft som ger läsaren en bild av vilka utmaningar du stått inför, vilka lärdomar du gjort och vilka resultat som du åstadkommit. Om du byter bransch, bör du också ge en kort beskrivning av din förra arbetsgivare och bransch. Vilka förutsättningar gällde där? Vilka erfarenheter tar du med dig till nästa arbetsgivare?

Efter dina yrkeserfarenheter följer dina utbildningar. Det är kutym att börja med eventuella akademiska utbildningar för att sedan fortsätta med gymnasium. Därefter kommer kortare utbildningar. I stället för att skriva ned alla sina kortare utbildningar kan man skriva att man gjort ett urval av de mest relevanta.

Självfallet ska också olika förtroendeuppdrag vara med i ett CV. Att vara fackligt förtroendevald, politiker, tränare eller stödperson är en krydda i ditt CV. Det kan dock vara bra att förklara vilken nytta och vilka lärdomar du fått av dina uppdrag. Det som är självklart för dig behöver inte vara självklart för andra.

Se också till att ditt CV är luftigt och lättläst. Längden får bero på din erfarenhet, men det bör inte vara mer omfattande än två till tre sidor.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA