Hur förbereder jag mig bäst inför utvecklingssamtalet?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2010-11-26

Om några veckor skall jag och min chef ha ett utvecklingssamtal. Jag har genom åren inte känt mig så bekväm i dessa samtal. Hur kan jag förbereda mig bättre?

Utvecklingssamtalet bör ha två inriktningar. Dels ska ni utvärdera det gångna året. Vad har fungerat väl sedan förra årets samtal, och vad har fungerat mindre väl? Dels ska ni skapa en stabil grund för de kommande årens samarbete. Fokus ska ligga på framtiden.

För att vara förberedd på att utvärdera det som varit, är det viktigt att du ställer dig några frågor: Vilka arbetsuppgifter har jag haft under året och hur väl har jag utfört dem? Vilka mål sattes upp under förra året och hur ser måluppfyllelsen ut?

Dessa två frågor är centrala för att samtalet ska bli bra. Därför bör du i god tid sätta dig ned och fundera på svaren. Skriv ned exempel på utmaningar, resultat och lärdomar. Om de mål ni satt upp inte har nåtts, fundera på orsakerna och förbered argument och frågor – allt för att få en bra dialog.

När det gäller att lägga grund för framtiden blir många med­arbetare ganska svävande. För att undvika det gäller det att tänka till före. Vad vill du egentligen? Det är en jobbig men ganska bra fråga.

För att kunna ge konkreta svar kan du fundera på följande faktorer: Vad kommer hända med min bransch, arbetsgivare och yrkesroll? Förändringar har skett och kommer att ske. Vill du vara med på den resan? I så fall, vilken roll är du intresserad av? Vilka arbetsuppgifter skulle du vilja arbeta mer, eller mindre,med?

Vilka nya utmaningar skulle du vilja ställas inför? Vilka nya erfarenheter eller arbetsuppgifter skulle du vilja skaffa dig?

Slutligen bör du också fundera på vilka praktiska förutsättningar du behöver för att göra ett bra jobb, i form av lön, organisationskultur och chefskap.

Lycka till med ditt utvecklingssamtal!

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA