Hur kan jobbsajter hjälpa mig att hitta ett nytt arbete?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-03-04

Jag funderar på att byta jobb inom den statliga sfären. Kan jag ta hjälp av jobbsajter – och vad behöver jag i så fall tänka på?

Jobbsajterna har förändrat jobbsökandet rejält. Men sajterna är ganska olika. Vissa samlar in de annonser som finns från organisationer och företag. De fungerar mer som sökmotorer. Vissa erbjuder också de sökande att registrera sitt CV för att matchas mot de lediga jobben. Det finns en rad aktörer på marknaden. Några exempel är Arbetsförmedlingen, Monster, Offentliga jobb, Indeed, Jobsafari och Workey.

Det kan vara svårt att välja mellan jobbsajterna. Det bästa du kan göra är att sätta dig en stund och på prov söka efter olika arbeten och arbetsgivare. Därefter kan du bestämma vilka sajter du skall prioritera.

Många uppfattar det också som krångligt att registrera sitt CV. Alla aktörer har olika system. Det är därför viktigt att du avsatt tid när du ska göra detta.

Vad har då blivit lättare med jobbsajterna? När du väl vant dig kan du få en mycket enkel överblick över de lediga arbeten som går att söka. Du får också en bild av vilka typer av arbeten som finns och kan på så sätt få en indikator på hur lätt – eller svårt – det är att hitta ett nytt jobb. De flesta sajterna erbjuder också möjligheten att få tips via e-post på lediga tjänster utifrån dina önskemål.

Tänk dock på att alla arbeten inte förmedlas via dessa jobbsajter, så glöm inte att också regelbundet besöka arbetsgivarnas webbplatser.

Jörgen kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA