Hur ska jag hitta motivation?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-08-19
I höst har jag arbetat nära 20 år inom den statliga sfären och har, noga räknat, 22 år kvar att arbeta. Min utmaning just nu är att hitta min motivation. Det känns som jag redan gjort allting. Har du några tips eller idéer?

I mitt arbete som karriärcoach är detta en ganska vanlig fråga från de personer som jag träffar. Jag brukar då ställa två motfrågor: Vad vill du undvika? Vad vill du uppnå?

Självfallet varierar svaren, men påfallande ofta är personerna hyggligt klara över vad de vill undvika. Den andra frågan brukar tyvärr besvaras mer svävande.

Ett sätt att hitta tillbaka till din motivation är att fundera över dina mål och då framför allt det du vill uppnå.

Ledarskapskonsulten Tommy Lilja skrev för några år sedan bokenPersonligt ledarskap där han betonade vikten av att sätta upp mål.

Det finns några viktiga frågor du bör ta i beaktande när du sätter upp målen:

  • Vart är du på väg?
  • Vad krävs av dig för att nå dina mål?
  • Vad brinner du för?
  • Vad kommer att ge bäst resultat?

Tommy Lilja lägger stor vikt på den sista frågan. Säg att du vill åstadkomma en förändring. Vilka aktiviteter kommer att ge bäst resultat på kort och lång sikt? Det handlar alltså om att prioritera rätt.

Dina prioriteringar kommer med stor sannolikhet att påverkas av en rad faktorer – såsom dina värderingar, drivkrafter, tidigare erfarenheter och omvärldsfaktorer. Några av dessa faktorer är du medveten om. Andra inte. Lägg därför tid på att fundera på detta.

Det viktiga är att de mål du sätter upp är dina egna. Alltför många gör någon annans resa. Ibland under ett helt yrkesliv. Målen måste också vara flexibla och
genomtänkta så du inte knäcker din självkänsla genom att ha orealistiska mål. Sätt upp delmål som går att stämma av längs vägen och se till att målen är mätbara så du vet när du nått fram.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.