»Det är få företag som är så generösa«, säger Weroniqa Nith, som är en av de SJ-anställda som utnyttjat erbjudandet att arbeta ideellt på betald arbetstid. Foto: Privat.
»Det är få företag som är så generösa«, säger Weroniqa Nith, som är en av de SJ-anställda som utnyttjat erbjudandet att arbeta ideellt på betald arbetstid. Foto: Privat.

Jobbar ideellt på betald arbetstid

PÅ JOBBET: SJ2016-10-11
På SJ erbjuds anställda att arbeta ideellt under en arbetsdag, samtidigt som de får betalt som vanligt. »Det betyder jättemycket«, säger Weroniqa Nith. Hon är tågvärd och har valt att arbeta ideellt för Pride-festivalen.

– Tanken är att erbjuda våra medarbetare möjligheten att göra en samhällsinsats, säger Erica Kronhöffer, hållbarhetschef på SJ.

Hon berättar att arbetsgivaren gärna ser volontärarbete riktat till barn och ungdomar. Exempelvis har SJ-anställda engagerat sig i Friends och »Min stora dag«. Men alla samhällsinsatser är välkomna.

– Vi skulle inte säga nej om någon ville använda sina timmar till exempel inom sjöräddningen, säger hon.

Själv ska Erica Kronhöffer i höst använda sina timmar inom Individuell människohjälp, IM, en organisation som bland annat stöttar barn med utländsk härkomst med läxläsning.

En av de anställda som redan utnyttjat erbjudandet är Weroniqa Nith. Till vardags är hon tågvärd på SJ. I år har hon jobbat en dag för Pridefestivalen under betald arbetstid.

– Jag började på SJ förra året och jag blev imponerad över erbjudandet. Det är få företag som är så generösa.

Weroniqa Nith har varit ideellt enga­gerad i Pridefestivalen i tre år. I år har hon varit paradvägsansvarig, vilket innebär att hon planerat avspärrningar, haft kontakter med olika aktörer som varit berörda och väglett de volontärer som jobbar utmed paradvägen.

– Självklart lär jag mig något av att ta ansvar i ett så stort evenemang. Det kan både jag och min arbetsgivare ha nytta av. Sedan tycker jag det är bra att SJ som arbetsgivare står upp för människors lika värde.

Hon tycker över huvud taget att fler människor skulle leva ut sina drömmar och göra saker som de tycker är roliga.

– Då tror jag att allt skulle kännas bättre och lättare även på jobbet, oavsett vad man gör i arbetet. Det är alltför många som gnäller på kolleger, jobb eller arbetsgivare.

Även på arbetsplatsen är Weroniqa Nith öppen för utveckling. Under hösten ska hon gå en säkerhetsutbildning för att bli avgångssignalerare. I somras var hon inlånad till trafikledningen i Stockholm.

– Där handlar det, precis som i mitt Prideuppdrag, om att hålla många bollar i luften. Det finns också andra likheter, som att det är mycket eget ansvar, säger hon.

Hon vill uppmuntra andra SJ-medarbetare att anmäla sig till SJ Volontär, som programmet för ideellt arbete kallas.

– Passa på att göra något som är bra. Det ger energi.

SJ Volontär lanserades för drygt ett år sedan och ger anställda möjlighet att använda en arbetsdag per år till volontärarbete. Dagen kan tas ut som en heldag eller vid flera tillfällen. Engagemanget får inte ge betalt, beröra närstående eller vara partipolitiskt eller fackligt arbete.

SJ har haft som mål att 1 500 timmar ska tas ut under ett år, men hittills har det bara gått åt knappt 300.

– Det finns förslag på intranätet vad man kan engagera sig i, men nu ska vi genomföra en kampanj för att öka kännedomen om erbjudandet. De som utnyttjat det är väldigt positiva och tycker att det känns gott att göra gott, säger Erica Kronhöffer.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.