Lång tid på samma jobb– är det dags att byta?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-02-11

Några av mina vänner tycker att det är dags för mig att byta jobb, eftersom jag varit på samma ställe i många år. Vad behöver jag tänka på – och vad tycker du?

Att vara på ett och samma ställe i många år är absolut inget fel! Men under de senaste decennierna har det skett en markant förändring i attityderna. Förr fick du en anställning på en arbetsplats där du kunde arbeta kvar till din pension. Under senare år har det blivit ett allt större fokus på att byta arbete såväl internt som externt. I medier kan man ibland läsa om arbetstagare som byter arbetsgivare var femte år. Förr hade dessa kallats för »hoppjerkor«. I dag har det ordet inte lika negativ klang.

Några saker kan dock vara bra att tänka på:

  • Vännerna behöver inte ha rätt. Det kanske är de som behöver byta jobb och inte du.
  • Det är inte alltid »grönare på andra sidan ån«. Många tror att nästa arbete skall bli så mycket bättre. Kanske. Det kan du inte veta. Ett annat alternativ är att försöka förändra sitt arbete till det bättre.
  • Om du vill få upp din lön kan det vara ibland vara bättre att röra på sig. Mycket statistik pekar på att de som byter arbete ofta får en högre lön.
  • Det finns arbetstagare som stannar för länge på sin arbetsplats. Lönen är inte bra, chefen förstår en inte, arbetsmiljön är dålig och arbetsuppgifterna har förlorat sin glans. Ändå stannar de kvar. Dessa personer kan kallas »fastbrända«. Känner du igen dig är mitt råd att försöka hitta ett nytt arbete och en ny arbetsplats. Yrkeslivet är långt och vi till bringar väldigt mycket tid på vårt arbete. Se till att ha ett arbete som du verkligen trivs med
  • Fundera också på dina yrkesmässiga mål. Vad vill du med ditt yrkesliv? Utifrån denna reflektion kan du sedan ta ställning till om du ska byta jobb. Det är kanske dags.

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA