Många fördelar med att rekrytera internt

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2018-03-06

Om du är chef är en av dina viktigare upp­gifter att rekrytera nya medarbetare. Det finns mycket att vinna på att inte gå över ån efter vatten.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Skälet till att en rekrytering behöver göras kan vara att någon har slutat, gått på föräldraledighet eller för att avdelningen tilldelats nya uppgifter.

Vad har du då för strategi? Söker du bland dina medarbetare eller utanför organisationen? Gissnings­vis väljer du det senare. De flesta chefer som i dag rekryterar personal har en tendens att söka kompetens någon annanstans än på den egna arbets­platsen. Som om den okända förmågan lovade så mycket mer än den välbekanta med­arbetaren.

Det här förhållandet återkommer gång efter annan i samtal med medlemmar. De upplever att de inte längre är synliga för sin chef utan betraktas nästan som en inventarie, något ospännande som inte är utvecklingsbart. En man beskrev det som om han hade en stämpel i pannan där det stod »handläggare på livstid«.

Visst finns det anställda som inte är särskilt intresserade av att ta på sig nya arbetsuppgifter, och som betraktar utveckling med en stor dos skepsis. Men de allra flesta gör inte annat än att längta efter att få pröva sina förmågor. Så chefens blick mot fjärran och ännu oupptäckta begåvningar krockar med medarbetarnas behov av att bli sedda och ges möjlighet att lära sig bemästra mer komplicerade, eller bara helt nya, arbetsuppgifter.

Även om det ibland är nödvändigt att rekrytera externt skulle många arbetsplatser vinna på att göra en seriös inventering av de anställdas kompetens och därefter en genomtänkt kompetensutvecklingsplan. Den chef som beslutar sig för att jobba på det sättet har en rad fördelar att se fram emot.

För det första sparar du tid som chef, om du satsar på någon du redan känner och som i sin tur kan och förstår den arbetsplats som du leder. För det andra minimerar du risken att göra en dyrbar så kallad felrekrytering. Sist men inte minst kan du som chef möta det utvecklings­behov som finns bland dina medarbetare.

Inlagt av P. (ej verifierad) tors, 03/08/2018 - 09:32
Bra artikel, dock tycker jag inte att man kan missförstå budskapet om man bara läser artikel rubriken.

Inom staten skall vi rekrytera enligt förtjänst och skicklighet. Där förtjänst idag inte tas hänsyn till och kanske inte skall tas hänsyn till heller men att vi vill ha de skickligaste medarbetarna är absolut av högsta prioritet alla statsanställda har stort ansvar och det är av högsta vikt att vi rekryterar med rätt kompetens osv och då måste vi , anser jag, alltid söka på hela arbetsmarknaden.

Jag tolkar själva brödtexten som att vi istället för att rekrytera hej vilt skall se över de kompetenser och ge de medarbetare som vi har möjliga karriär vägar utan att behöva söka nya tjänster och det håller jag verkligen med om.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA