Bild: Casper Hedberg

Möter ukrainare vid gränsen

PÅ MITT JOBB2022-03-23

Hej Adam Josefsson, handläggare på Migrationsverkets enhet på Arlanda.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Sedan kriget i Ukraina bröt ut har allt fler asylsökande anlänt till Arlanda. På knappt två veckor har det kommit minst 100 personer. En vanlig vecka innan kriget brukade det komma mellan 20 och 30 asylsökande – från olika länder – till oss på gränsen. Nu har ukrainare kommit både via flighter och med bussar från vår enhet i Sundbyberg, som är överbelastad. Där är ansökningssystemet dimensionerat för 200 asylsökande per vecka. Nu är det snarare 400 personer per dag. Vi har fått uppdraget att ta emot alla som kommer till vårt kontor som vill ansöka om asyl eller om uppehållstillstånd enligt EUs massflyktsdirektiv, som ukrainarna omfattas av. Det innebär en hög arbetsbelastning och att många arbetar övertid. Att det fungerar beror på att alla visar solidaritet med sina kollegor. I ett läge då kriget är nytt tror jag att många känner att vi fyller en viktig samhällsfunktion och att man vill ställa upp. Som myndighet har vi lärt oss mycket av flyktingkrisen 2015. Vi har ett slags facit för hur vi kan göra när den här typen av situationer uppstår.

Vad gör du på ditt jobb till vardags?

– På Arlanda jobbar vi halvtid på Migrationsverkets nationella jour med myndighetsärenden som inte kan anstå. Den bemannar vi dygnet runt. Vi tar till exempel hand om personer som ska tas ur eller i förvar och hanterar utvisningar där verkställighetshinder anmäls i sista minuten. Resterande 50 procent arbetar vi som en vanlig asylprövningsenhet. Jag brukar ha mellan 15 och 20 ärenden på mitt bord som jag utreder och beslutar om. Det är en utmaning att fokusera på de ärendena när så mycket kretsar kring Ukraina, men jag vill inte att de ska drabbas för att myndigheten just nu tvingas ställa om. I en del fall har personerna väntat länge på ett beslut.

Varför är du medlem i ST?

– Det är viktigt att anställda organiserar sig och att vi har en självständig röst gentemot arbetsgivaren. Om vi inte har starka fackföreningar är jag övertygad om att arbetsgivarna kommer att utnyttja oss.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA