Annons:

På frågan "Vad kan du inte vara utan på jobbet?" svarar Elin Gradeen: "Mina kollegor! De lyfter mig när orken tryter och får mig att skratta högt nästan varenda dag. Jag lär mig nya saker hela tiden tack vare dem. Annars kan jag inte vara utan min laptop."
Bild: Casper Hedberg
På frågan "Vad kan du inte vara utan på jobbet?" svarar Elin Gradeen: "Mina kollegor! De lyfter mig när orken tryter och får mig att skratta högt nästan varenda dag. Jag lär mig nya saker hela tiden tack vare dem. Annars kan jag inte vara utan min laptop."

Redo inför röstningen

PÅ MITT JOBB2022-09-08

Hej Elin Gradeen, valhandläggare på Valmyndigheten.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Det är full rulle inför valen den 11 september! Det märks tydligt att det är valår i år, spänningen stiger och vi får många frågor från allmänheten på telefon, på mejl och i sociala medier. Och vi har intensiva kontakter med partierna. För att klara av den här perioden lånar vi in folk från Skatteverket, vår värdmyndighet. I övrigt utbildar och stöttar vi kommuner och länsstyrelser i deras arbete. Det är både strategiska och konkreta frågor, exempelvis hur man ska bedöma valsedlar och redovisa personröster. Hela valadministrationen använder ett it-stöd som Valmyndigheten ansvarar för. Där lägger bland annat kommunerna in förtidsröstningslokaler, röstlängder och mycket annat. Jag jobbar mest mot länsstyrelserna och ingår i ett team som kallas Valresultat. Vårt fokus är det som händer när vallokalerna har stängt och rösterna ska räknas, först av kommunerna och sedan av länsstyrelserna. Alla resultat ska sammanställas, mandatfördelningar göras och ledamöter och ersättare utses. Det handlar dels om att stötta dem som räknar, dels att vara förberedd för att förklara exempelvis mandatfördelningen på ett bra sätt för allmänheten och media.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Valmyndigheten ansvarar för att planera och samordna genomförandet av val, bland annat genom att utveckla och underhålla valadministrationens it-stöd, framställa röstkort, valsedlar och annat valmaterial. Så jag jobbar med val även under mellanvalsperioden. Det kan exempelvis handla om att upphandla papper och tryckerier för valsedlar, eller ta fram utbildningsmaterial för kommuner och länsstyrelser. Inför valen 2022 har Valmyndigheten också haft ett tydligare utbildningsansvar. Jag delar min tid mellan it-utveckling, manualskrivande, planering och samverkan med andra aktörer.

Varför är du med i ST?

– Facket är en trygghet, ett stöd och en källa till lärande. Jag uppskattar bredden hos ST och kompetensen som finns kring förutsättningarna inom staten. ST är flexibelt, till exempel nu när vi står inför många frågor om hemarbete och annat efter coronapandemin.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA