Petra Högberg, vakthavande befäl på Härnösandsanstalten.
Bild: Pär Olert
Petra Högberg, vakthavande befäl på Härnösandsanstalten.

Stressig tid på ny anstalt

PÅ MITT JOBB2022-10-13
Hej Petra Högberg, vakthavande befäl på nyöppnade Härnösandsanstalten.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I maj öppnade vi den första delen av anstalten och just nu är vi mitt i uppstarten av den andra delen, som hyser 57 intagna. Det innebär att jag håller på med alla möjliga saker, som personaladministration, fastighetsärenden, transportplanering, in- och utskrivning av intagna och besökare och att ta fram nya rutiner. Saker som egentligen inte finns med i min arbetsbeskrivning som vakthavande befäl, men som behövs när en helt ny anstalt ska startas. Det är stressigt just nu, men om ett år tror jag att vi kommer att se tillbaka på arbetet och vara stolta. Härnösandsanstalten ligger i centrala staden – byggnaden är från 1859 och fungerade som fängelse fram till 2009. De senaste åren har den använts för andra ändamål, men nu har den renoverats och återinvigts som anstalt. Det är en häftig arbetsmiljö, huset är väldigt vackert och det är en särskild känsla att vara här. Efter renoveringen har det också blivit så fint och fräscht.

Vad gör du på ditt jobb till vardags?

– Jag har tidigare arbetat som vakthavande befäl på Saltvik, en klass 1-anstalt strax utanför Härnösand. Jag är placerad på Härnösandsanstalten nu, men har inte släppt Saltvik helt än, jag är fortfarande där ibland. Som vakthavande befäl är jag ansvarig för verksamheten när det inte är några chefer på plats, alltså utanför kontorstid. Det innebär bland annat att jag tar beslut om avskildhet för intagna och har ansvar för bemanningen. Det är ett jätteroligt jobb som jag inte vill byta mot något annat, men nu ska det bli spännande att få arbeta på en klass 2-anstalt, vilket är något helt annat än säkerhetsklass 1. Här finns en annan framtidstro bland de intagna och ett hopp om ett annat slags liv så småningom.

Varför är du medlem i ST?

– Jag har varit med i facket sedan jag var 16 år och det känns som en självklarhet. Att det blev just ST var kanske mest en slump, men jag tycker att ST försöker göra bra saker.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.