Ola Depui, registrator på Jönköpings tingsrätt.
Ola Depui, registrator på Jönköpings tingsrätt.

Tar ett nytt digitalt steg

PÅ MITT JOBB2021-02-05
Hej Ola Depui, registrator på Jönköpings tingsrätt.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Vi arbetar mer digitalt! Inte bara som en följd av coronapandemin utan också på grund av att en ny lag om digital kommunikation i domstolsprocesser trädde i kraft 1 januari i år. De som skickar handlingar till domstolen kan nu legitimera sig med bank-id i stället för att skicka en handling med originalunderskrift. Man kan också fylla i sina uppgifter i en elektronisk tjänst så att vi får dem alla, inklusive e-postadress, och det underlättar kommunikationen. För oss på Jönköpings tingsrätt är det inte helt nytt med detta arbetssätt. Jag var domstolens representant när vi för ett par år sedan utvecklade ett system för gemensam ansökan om äktenskapsskillnad med legitimering via bank-id. Det här är en vidare­utveckling av det jobb vi gjorde med den tjänsten, kan man säga.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Till vardags arbetar jag med tingsrättens administration, dels som registrator, dels med ekonomi- och personaladministration. Jag har även ansvaret för drift och support av it och teknik på domstolen – både datorer, bildskärmar, telefoner och teknik i salarna. Så jag har ett väldigt omväxlande arbete.

Varför är du med i ST?

– Det är för att jag tycker att det är viktigt med den modell som vi har i Sverige med arbetsmarknadens parter, att arbetsgivaren har en motpart att diskutera med. För när man diskuterar och har olika perspektiv blir besluten mycket bättre.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.