På jobbet kan Anette Johannisson inte vara utan sin klocka. "Vi ska avgå på sekunden, det kallas ”sekund noll”. Så klockan är vårt allt, och jag har satsat på en riktigt bra armbandsklocka", säger hon.
Bild: Peter Knutsson
På jobbet kan Anette Johannisson inte vara utan sin klocka. "Vi ska avgå på sekunden, det kallas ”sekund noll”. Så klockan är vårt allt, och jag har satsat på en riktigt bra armbandsklocka", säger hon.

Värnar om tågvärdarna

PÅ MITT JOBB2021-09-09
Hej Anette Johannisson, tågvärd på MTR Pendeltågen i Stockholm.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– I maj fick vi veta att trafikförvaltningen lagt förslag om att vi tågvärdar ska fasas ut och ersättas av kameror, och det bifölls senare av trafiknämnden. Det var en chock att få det kastat i ansiktet strax före semestern. Tjänstemännen vet inte hur det fungerar i trafiken. Vi är viktiga för säkerheten och tryggheten, både för passagerarna och för föraren. Det kan vara 1 800 personer på ett tåg och allvarliga händelser inträffar, som påkörningar eller att föraren blir akut sjuk. Vi har dagligen små eller stora incidenter. Men arbetsgivaren har inte gjort någon risk- och konsekvensanalys i samverkan. Vi i facket har startat en kampanj mot beslutet, bland annat med hashtaggen #rörintemintågvärd.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Jag är både tågvärd och handledare för nya tågvärdar på pendeltåget. Grunden för arbetet är att se till att tåget kan ankomma och avgå på ett säkert sätt – till exempel att tåget hamnar rätt på plattformen och att ingen fastnar i dörrarna. Vid incidenter är vi lokförarens högra hand, vi informerar och lugnar oroliga passagerare. Om det sker en olycka eller om det uppstår ett bråk får vi tillkalla hjälp, och vid ändstationerna kontrollerar vi vagnarna. Det har till och med hänt att barnvagnar med barn i har glömts kvar.

Varför är du med i ST?

– Jag tycker att facket ska vara ­opolitiskt och att de som jobbar med de lokala frågorna har bra åsikter. Och vi har fått stöd från förbundet när det gäller hotet mot våra jobb.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.