Fler resfria möten är ett av medlen när Göteborgs universitet satsar på att minska sina koldioxidutsläpp. Miljöchefen Eddi Omrcen demonst­rerar utrustningen.
Bild: Jerker Andersson
Fler resfria möten är ett av medlen när Göteborgs universitet satsar på att minska sina koldioxidutsläpp. Miljöchefen Eddi Omrcen demonst­rerar utrustningen.

Reser mindre för miljöns skull

PÅ JOBBET: HÖGSKOLAN2013-11-26

Göteborgs universitet har bestämt sig för att pressa ned sina koldioxidutsläpp med 20 procent mellan 2008 och 2015. Det är en utmaning eftersom de internationella kontakterna samtidigt ökar. För att nå målet har universitetet bland annat satsat på resfria möten.

Miljöchef Eddi Omrcen känner sig hoppfull – målet närmar sig.

– Vi har redan minskat utsläppen med arton procent, så nu har vi bara två kvar. Vi har kommit ganska långt.

Men trycket på att universitetet ska ha internationella kontakter ökar hela tiden.

– Nu för tiden åker doktorander till Australien för att presentera sitt paper. Kontakterna ökar, och det är bra! Men det innebär en tydlig målkonflikt.

Han tror att internationaliseringen kommer att fortsätta. Därför blir de resfria mötena ett allt viktigare komplement till de fysiska mötena – annars skulle utsläppen riskera att skena när utlandskontakterna blir fler.

Universitetet jobbar aktivt för att ha en god infrastruktur som ska möjlig­göra videokonferenser och telefon­möten. Man har satsat på utbildningar, lathundar och en tillgänglig IT-support. Videokonferenssystemet Jabber har 470 användare bland personalen.

Men sanningen är att universitetets fysiska resande ändå ökar. Minskningen av koldioxidutsläppen beror bland annat på minskad energianvändning. Men Eddi Omrcen ser inget misslyckande, tvärtom.

– Förra året hade vi 907 datakonfe­renser, om man bara räknar de möten som serviceavdelningen har samordnat. Det är svårt att veta exakt hur många transporter vi har sluppit, men det är förstås många.

Enligt Eddi Omrcen är resfria möten bra både för miljön och för arbetsmiljön.

– De som har många möten är väldigt positiva. Vår rektor är till exempel en flitig användare av mötessystemen och det ger en viktig signal. Hennes tid är en knapp resurs som hon måste hushålla med.

Enligt universitetets miljöpolicy ska personalen inte flyga sträckor som är kortare än 50 mil. Men toppdestinationerna från Göteborg är fortfarande Arlanda och Bromma.

– När det handlar om vissa möten är det viktigt att man faktiskt ses, säger Eddi Omrcen. Men jag vill att man ska fundera över om varje Stockholmsresa är lika nödvändig.

Eddi Omrcens råd för resfria möten

  • Skapa tydliga och lättillgängliga lathundar, bra IT-support och utbildningar. Många blir stressade av teknik. Rädsla skymmer sikten för vinsterna med resfria möten.
  • Gör en analys inför varje möte, i stället för att rutinmässigt boka en resa: Behöver vi träffas? Hur viktigt är det att vi kan se var­andra? Behöver vi kunna skicka dokument till varandra under mötets gång? Sådana funktioner är möjliga.
  • Välj mötesform när frågorna är besvarade: Telefonmöte? Skype? Jabber? Fysiskt möte?
  • Testa tekniken ordentligt innan det är skarpt läge.
  • Sprid kunskap om mötesteknik, för ökad effektivitet. Om alla pratar samtidigt blir det lätt kaotiskt.

ÄMNEN:

Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA