Så använder förbundet dina pengar

PÅ JOBBET: MEDLEMSAVGIFTEN2003-11-25

172 miljoner kronor beräknar ST att förbundets verksamhet kommer att kosta under 2004. Det är 8 miljoner mer än man räknar med att få in genom medlemsavgifter beräknat på 76 000 aktiva medlemmar (162 miljoner), hyresinkomster och statsbidrag.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Personal: 59 miljoner

ST har 126 anställda. Det är kansliledning, ombudsmän, utredare, journalister, handläggare och assistenter. De är placerade vid det centrala kansliet i Stockholm och vid tre regionala enheter – Norr, Väst och Syd – med Umeå, Göteborg och Malmö som kansliorter. Regional verksamhet sker även i Sundsvall, Örebro och Norrköping.

Huvuddelen av kostnaden avser de anställdas löner.

Avdelningsanslag: 38 miljoner

En knapp fjärdedel av de samlade medlemsavgifterna går tillbaka till STs 96 avdelningar, tex ST-AMS, ST-Skatt, ST-SMHI, som alla får ett generellt grundanslag plus samverkanstillägg, sammanlagt 19:50 kronor.

Från och med den 1 januari 2005 sänks medlemsavgiften med motsvarande belopp per medlem och månad. I stället kan avdelningarna ta ut egna lokala avgifter för att finansiera sin verksamhet, för vissa genom en kombination av anslag och egen uttaxering. Redan idag tar en del avdelningar ut en lokal avgift.

Under 2003 och 2004 finansieras ST-FK-avdelningens verksamhet genom en särskild överenskommelse i samband med samgåendet. Från och med 2005 ska även FK-avdelningen ha samma anslagssystem som övriga avdelningar.

Lokaler, kontor/IT: 20 miljoner

Här avses hyror för förbundets kanslilokaler centralt och regionalt. Dessutom ingår kostnader för kontorsdriften i övrigt.

Förbundsgemensam verksamhet: 26 miljoner

Med förbundsgemensam verksamhet avses både efterfrågestyrd verksamhet (tex förhandlingar, råd och stöd, utbildningsinsatser) och initiativstyrd verksamhet (tex medlemsrekrytering, arbetsmiljöinsatser, opinionsbildning). Utifrån den nyligen gjorda medlemsundersökningen kan förbundsstyrelsen initiera nya, förbundsgemensamma aktiviteter.

Förbundstidningen 8 miljoner

Medlemstidningen Statstjänstemannen, som vid årsskiftet kommer att byta namn, skickas hem till alla medlemmar med 16 nummer per år. 2004 kan det bli aktuellt att utöka utgivningen med några nummer.

Tidningen sänds också ut till tidnings-, radio- och TV-redaktioner, till politiker, myndighetschefer och andra opinionsbildare i samhället. Upplagan är strax under 100 000 exemplar.

ST-Rapport är förbundets tidning för förtroendevalda. Den har en upplaga på knappt 15 000 exemplar och kommer ut med 10 nummer per år.

Parlamentarisk organisation: 9 miljoner

I den parlamentariska organisationen ingår kostnader för förbundets demokratiorganisation, dvs förbundsstyrelse, förbundsstämma, avtalsråd och ordförandekonferenser samt press- och mediatjänst.

Svenska organisationer: 9 miljoner

ST är medlem i ett antal svenska organisationer, t ex TCO, Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR), Tjänstemannarörelsens arkiv och museum (TAM), Ingenjörssamfundet (ISF) och Journalistförbundet, till vilka förbundet betalar årliga medlemsavgifter. Avgiften till TCO är 90 (?) kronor per aktiv medlem.

Internationella organisationer: 3 miljoner

ST är medlem i ett antal internationella organisationer, t ex ISKA (internationalen för statligt och kommunalt anställda), UNI (Union Network International) samt olika branschkommittéer på europeisk och nordisk nivå. Förbundet är även engagerat i solidaritetsarbete både i Europa, Afrika och Sydamerika.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA